Sokoli z Olomouckého kraje se chystají na všesokolský slet. Hlásnice zve na den se záchranáři

20. červen 2018
Kraj na dlani

Připomeneme si krajský sokolský slet v Přerově, podíváme se do Věžek, kde pořádáme další Obecní veselici, a zjistíme také, jak probíhá výcvik pasteveckých psů.

V prvním červencovém týdnu se bude v Praze konat všesokolský slet, který letos připomene 100 let od založení naší republiky. Ze všech koutů našeho kraje na něj míří spousta cvičenek a cvičenců. Tuto sobotu se sešli v Přerově na krajském sletu. Dorazily i cvičenky z Prostějovska, které trénuje Kateřina Grulichová. Povídala si s ní Petra Ševců.

Věžky patří na Přerovsku k nejmenším obcím. Ve vesnici, kde končí silnice, dnes trvale bydlí 204 lidí. Nemají tam školy, lékaře, jediné, co stále funguje, je obchod se smíšeným zboží a pár spolků. A tak Janu Zemkovou zajímalo, jak se lidem ve Věžkách žije. Právě ve Věžkách v sobot zakončíme naši jízdu Křížem krajem Přerovskem. Zveme vás na další Obecní veselici Českého rozhlasu Olomouc!

Podolí u Bouzova je druhou největší ze 13 obcí, které Bouzov zastřešuje. Působí zde dobrovolný hasičský sbor, jehož starostou je Stanislav Malínek. Právě on provedl Mirka Kobzu zbrojnicí, prozradil, jak se sboru daří a také jaká velká akce hasiče a vlastně i celé Podolí tento týden čeká. 

Na farmě v Olomouci-Lošově se Monika Vrbová kromě chovu ovcí věnuje také výcviku pasteveckých psů. Jak takový výcvik vypadá, zjišťoval s mikrofonem Aleš Spurný. Dozvíte se třeba, jak přesně probíhá komunikace mezi pasteveckým psem a ovcemi.

Obec Hlásnice leží nedaleko Šternberka. Místní s nadsázkou říkají, že bydlí na větrné hůrce, že tady fouká 365 dnů v roce. V Hlásnici nemají obchod ani hospodu, proto tu vsadili na pořádání nejrůznějších víkendových akcí. Dita Vojnarová vás pozve na Den Integrovaného záchranného systému, který se koná už tuto sobotu.

autoři: Pavel Juráš , Petra Ševců , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , mid
Spustit audio