Sokolovští sprejeři dostali od radnice zeď pro svoji tvorbu

14. srpen 2006

Sokolovská radnice předala sprejerům zeď, která má sloužit k jejich legální tvorbě. Na ploše vedle zimního stadionu se hned nato objevilo několik výtvarných děl. Mezi sprejery, kteří začali na legální ploše tvořit, patří i tříčlenná skupina tvůrců nazvaná D.I.V. Ti od radnice dokonce dostali příspěvek na barvy. Ve městě se má postupně objevit několik dalších takových zdí.

Členové skupiny D.I.V tvrdí, že nechtějí devastovat fasády, ale zaplnit některé nevzhledné plochy výtvarným prvkem, který v Sokolově chybí. "Jsme rádi, že máme kde tvořit. Chceme proniknout legálně i do centra. Starosta s naším nápadem souhlasil. Nyní se hledají vhodné plochy. Rádi bychom na zdi vyobrazovali různé části města tak, jak je sami vidíme. Naše první díla si už mohou lidé u zimního stadionu prohlédnout," řekl SD člen D.I.V., který se představil jako Il Divo.

grafitti

Na vzhledu Sokolova se chce skupina sprejerů podílet ale rovněž jinými formami. Navrhují, že by svými malbami zkrášlili i některé chodníky. Kresby by však měly mít také informační smysl. "Udělali bychom to podobně, jako jsou v lesích značené stezky. Pokud by třeba chtěl člověk dojít k radnici, šel by po liniích, které by byly laděny domodra. To by totiž byla barva cest k úřadům," poznamenal Il Divo.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio