Sokolská obec nemá peníze na opravu sokolovny v Dřevohosticích. Darovala ji proto městysu

10. duben 2018

Zachránit chátrající sokolovnu se rozhodli v Dřevohosticích na Přerovsku. Městys ji získal bezplatně od sokolů, kteří nemají peníze na údržbu. Dřevohostice se zavázaly sokolovnu opravit. Sportovci a ochotníci ji budou nadále využívat. Jde o jediné sportovní a kulturní zařízení v dvoutisícovém městysu.

Tělocvična dřevohostické sokolovny je plná malých házenkářů, osmi- až desetiletých dětí. Sedí na velkých balonech a rozcvičují se. Trénink vede Danuše Kociánová. „Zkoušíme to s nimi, jestli se to chytne. Doufejme, že ano, protože ta tradice tady je dlouholetá,“ říká.

Házená v Dřevohosticích byla založená už před sto lety. „My jsme zvali i družstvo Dukly Praha, to byl ještě Vícha brankář, ti známí házenkáři. Pořádaly se tady turnaje a to tu byla velká sláva,“ vzpomíná Kociánová.

Trénink malých házenkářů v Dřevohosticích

Tréninky dětí ale letos v průběhu zimy museli několikrát odvolat. Sokolovnu se nepodařilo vytopit, nefungovaly totiž zastaralé kotle. „V současnosti se kotle nachází ve velmi vlhkém prostředí a dochází k poškozování elektroniky, a tím pádem ke znehodnocování těch kotlů a jejich funkčnosti,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Dřevohostic a zároveň starosta místních sokolů Jaroslav Jančík.

Sokolská obec bude prostory nadále využívat

Bolavých míst má sokolovna více. Je potřeba ji celou zateplit a taky upravit venkovní sportoviště. Česká obec sokolská ale na nutné opravy peníze nemá, a tak ji Dřevostickým darovala. „Podmínky jsou takové, abychom zajistili dárci předmětného nemovitého majetku možnost užívání. Je tam určitá pojistka, že bude současně uzavřena i smlouva o výpůjčce na bezplatné užívání předmětu daru po dobu 25 let,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Jen v prvních letech by městys do oprav sokolovny měl investovat 5 milionů korun, potvrdil Jaroslav Jančík. „Myslím si, že investice do budovy i celého areálu se vyplatí pro všechny občany městysu Dřevohostice,“ dodal.

S prvními úpravami by se mělo začít už letos.

autor: kra
Spustit audio