Současný hejtman i kandidát na budoucího jsou v karanténě. Ustavující zasedání musí proběhnout

23. říjen 2020

Přesně za týden se mají poprvé sejít noví zastupitelé Olomouckého kraje, aby po krajských volbách zvolili nového hejtmana a rozdělili si funkce ve vedení. Setkat se musí, protože jim to nařizuje zákon. Jenže současný hejtman i kandidát na toho budoucího onemocněli koronavirem, a tak minimálně oni budou muset být doma v karanténě. Krajští úředníci proto v těchto dnech řeší, jak nejlépe zasedání zorganizovat.

„Já, jako možný kandidát na budoucího hejtmana, mám zprávu o pozitivním covid testu,“ oznámil ve středu Josef Suchánek za koalici Pirátů se Starosty a nezávislými. Stejnou informaci o pozitivním testu na koronavirus ve stejný den zveřejnil i současný hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO. „To nás určitě vylučuje z prezenčního jednání zastupitelstva,“ dodal Suchánek. Zastupitelstvo se přesto 30. října bude konat.

„Je třeba, aby zastupitelé byli na místě fyzicky přítomni. Pro zastupitele v nařízené karanténě či izolaci se připravují technické podmínky pro distanční účast na zasedání,“ uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka se v těchto dnech ladí poslední podrobnosti. „Všichni zastupitelé mají pokyn, jak mají postupovat. To znamená poslat doklad o karanténě nebo mě informovat na adresách, které jsou k tomu určeny, abychom věděli, kolik lidí bude v terénu. Budeme se snažit, aby distančně mohli být vidět a přitom hlasovat,“ popsal Okleštěk.

Kromě toho zastupitelé, kteří na jednání přijdou, budou muset dodržovat stejná opatření jako na jaře. „Ustavující zasedání nového zastupitelstva samozřejmě proběhne za přísných hygienických podmínek. Nezbytná je ochrana dýchacích cest, připravujeme také dezinfekci. Nachystáno bude i oddělené online sledování zasedání veřejností. Nutností a nezbytností jsou rozestupy. Chystáme i prostor pro média,“ dodala Knajblová.

Aktuální epidemiologická situace v kraji zkomplikovala také podpis koaliční smlouvy. Tu Piráti a Starostové, ODS a Spojenci, kteří se na koalici domluvili, začnou podepisovat dnes. Dokumenty si ale budou předávat zastupitelé mezi sebou a strany očekávají, že všechny podpisy by na smlouvě mohly být až během příštího týdne.

autor: tas
Spustit audio