Soud osvobodil pracovníka olomoucké univerzity kvůli zakázce

22. říjen 2012

Okresní soud v Olomouci dnes osvobodil pracovníka Univerzity Palackého, který podle obžaloby zavinil několikamilionovou škodu při rekonstrukci sídla děkanátu. Podle přesedy senátu se však trestného činu nedopustil. Státní zástupce se proti verdiktu soudu na místě odvolal.

Případ se týká rekonstrukce budovy děkanátu Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd v roce 2009. Vedoucí odboru rozvoje a stavebních činností Univerzity Palackého Pavel Píža podle obžaloby nechal dodavatelské firmě zaplatit i práce, které nebyly provedeny. Podle soudu se však trestného činu nedopustil.
"Určité pochybnosti při zadání veřejné zakázky vznikly, ale to zadání neměl na starosti obžalovaný. Dále pak bylo prokázáno, že poslední třetí faktura odpovídá skutečnému stavu a soupisu skutečně provedených prací, takže ani žádná škoda nevznikla," uvedl přeseda senátu Petr Bednář.

Opačný názor ale zastává státní zástupce Stanislav Tichý, proto si hned na místě podal odvolání. "Soud nevzal veškeré důkazy v patrnost. Pan obžalovaný je zaměstnancem Univerzity Palackého jako vedoucí odboru výstavby a z toho titulu měl vykonávat odborný dozor na investičních akcích. Podle našeho soudu tak nekonal řádně a univerzitě tím měl způsobit škodu v řádu milionů korun," řekl žalobce.

Alena Vykydalová

Spustit audio