Soud potrestal muže, který před 61 lety vyháněl sedláky na Přerovsku

28. listopad 2013

Velitele Sboru národní bezpečnosti, který se v době kolektivizace podílel na násilném vystěhování sedláků v Soběchlebech na Přerovsku, dostihla spravedlnost. Okresní soud v Přerově 89letého Jana Jílka potrestal dvouletou podmínkou za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Bývalý velitel SNB tehdy ze své funkce spolurozhodoval o nezákonném vysídlení, které krutě poznamenalo osudy čtyř rodin. Na své půdě hospodařily po staletí.

Psal se rok 1952. Komunisté spouští akci Kulak, namířenou proti sedlákům.Zatýkání, nedobrovolné vystěhování, zabavení majetku a zinscenovaná obvinění ze sabotáže poznamenaly i osudy čtyř rodin z osady Simře u Soběchleb.

Historik Jiří Lapáček nahlíží do archivních materiálů. Vypovídají o soudním procesu a represích, kterými si sedláci prošli: „Byli obžalováni buď z neplnění hospodářského plánu, nebo dokonce i ze sabotáže,“ popisuje.

Sedláci skončili ve vězení, jejich rodiny musely statky opustit a čekalo je stěhování. „Museli si vzít s sebou věci osobní potřeby, všechno ostatní zůstalo na statcích,“ dodává Lapáček.

Dnes v osadě najdeme už jen zbytky základů a vyspravenou kapličku sv. Antonína.

autor: zem
Spustit audio