Soud potvrdil Březinovi z lihové mafie 13 let, propadne mu také majetek

8. červen 2017

Olomoucký vrchní soud potvrdil Radku Březinovi za rozsáhlé nelegální obchody s lihem třináct let. Jeho bratru Tomášovi zvýšil trest o dva roky na šest let. Odvolací soud rozhodl také o propadnutí jejich veškerého majetku.

Dalším třem obžalovaným soud tresty potvrdil, jednateli společnosti Morávia-Chem Radku Menšíkovi trest snížil o rok na 11 let. Případ správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka soud vrátil zpět na kraj. Vrchní soud zároveň snížil škodu na spotřební dani z 6,3 na na 5,6 miliardy korun.

Kauzou se odvolací soud zabýval od úterka. Obžalovaní svého činu před soudem litovali, někteří tvrdili, že o nezákonných obchodech nevěděli. Žalobce žádal u Radka Březiny zpřísnění trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici, a to z principu. Přísnější trest žádal také pro obžalovaného Tomáše Pantlíka, který vyvázl s podmínkou, a skladníka Rostislava Hanulíka. Naopak Lubomíru Kaláčovi, který začal v případu vypovídat jako první, navrhl snížit devítiletý trest až o tři roky.

U hlavních členů skupiny - Tomáše a Radka Březinových a obžalovaného Kaláče - požadoval žalobce také propadnutí celého jejich majetku v řádu desítek až stovek milionů korun. Státní zástupce navíc požadoval, aby odvolací soud Radku Březinovi a jednateli jeho společnosti Morávia-Chem Radku Menšíkovi uložil i mnohaletý zákaz činnosti.

Lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně. Organizace za 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu, podle předloňského rozsudku připravila stát na daních o 6,39 miliardy korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio