Soud potvrdil muži z Mongolska devět let za napadení bezdomovkyň v Olomouci

23. srpen 2022 10:40

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil muži z Mongolska devět let vězení za sérii napadení a znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci. 

Třiačtyřicetiletého Namdaldonira Nyamjava soud odsoudil za jeden zločin vydírání, tři zločiny znásilnění a dva pokusy o ublížení na zdraví. Kromě trestu byl také vyhoštěn na dobu neurčitou. Muž svou vinu i tenokrát u soudu popíral a vše sváděl na jiného pachatele. Podle soudu však o jeho vině svědčí řada důkazů.

Odsouzený Namdaldonir Nyamjav

První dva útoky se odehrály v roce 2020. Podle obžaloby nejprve muž v lednu na třídě 17. listopadu ve squatu pod tribunou oslovil pár bezdomovců ohledně možnosti nákupu alkoholu. Po pár minutách se vrátil a lahví několikrát udeřil muže do hlavy, ženu udeřil pěstí do obličeje, uchopil za kapuci mikiny a odtáhl za tribunu, kde ji poté znásilnil.

Další útok se odehrál na stejném místě na konci října. I tehdy zaútočil na ženu bez domova, kterou při napadení škrtil a znásilnil. Na pomoc jí šla dvojice mužů, kterou křik ženy probudil. Jeden z nich se snažil násilníka zadržet, pachatel ho však bodl ostrým předmětem a utekl, uvedl žalobce.

Poslední útok se odehrál loni v lednu ve Smetanově ulici, kdy muž přepadl pár spící v plechové boudě za tenisovými kurty. Muže nejprve útočník udeřil několikrát baterkou do hlavy a poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil.

Na stopu se podezřelému dostali kriminalisté po posledním útoku. Policisté jej dopadli po rozsáhlém pátrání, pomohly i kamerové záznamy z okolí místa činu. Zadrželi ho o několik dní později v ulicích Olomouce.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Nejnovější zprávy