Soud s exnáměstkyní a znalcem pokračuje výslechy svědků

15. červen 2015

Posledními výslechy svědků dnes od rána pokračuje soud s exnáměstkyní Hanou Kaštilovou-Tesařovou a znalcem Janem Dostálem. Ti měli nevýhodně prodat budovu bývalého polygrafického učiliště v Olomouci a připravit tak město o miliony.

Dnešním jednáním by mělo skončit dokazování. Soud poté případ odročí, aby si poslechl závěrečné řeči a vynesl rozsudek.

Hana Kaštilová-Tesařová měla jako náměstkyně primátora na starosti majetek města. Zadala znalecký posudek na ocenění učiliště soudnímu znalci Janu Dostálovi.

Město budovu prodalo za více než 30 milionů korun. Podle dalšího posudku byl ale prodej nevýhodný. Znalci hodnotu domu ocenili na téměř 50 milionů korun. Oběma obžalovaným hrozí trest až do deseti let vězení.

„Znalecký posudek na 49 milionů byl podle mého názoru zpracován, jako kdyby to byly kanceláře. Nezohledňovali vůbec, že tam byla škola. Vycházel z ceny obvyklého nájemného,“ komentovala již dříve vyšší posudek exnáměstkyně Hana Kaštilová- Tesařová. Jí i znalci Janu Dostálovi žaloba klade za vinu, že poškodili majetek města Olomouc o více než 6 300 000 korun při prodeji nemovitosti.

„Při prodeji tohoto domu využili úmyslně jiného znaleckého posudku, který snižoval cenu té nemovitosti. Tento znalecký posudek předložili radě a později zastupitelstvu města a toto schválilo tento prodej, aniž by tušilo skutečný stav věci,“ shrnul obžalobu státní zástupce Daniel Němec. Před soud dnes přijdou poslední svědci, poté soudkyně případ odročí. Následovat budou závěrečné řeči a také rozsudek.

autor: tas
Spustit audio