Soud snížil trest Danielu Kuncemu na 3,5 roku vězení. Zohlednil spoluvinu jeho spolujezdkyně

24. říjen 2018

Okresní soud v Olomouci o dva měsíce snížil trest Danielu Kuncemu. Bývalý německý hokejový reprezentant loni v prosinci v opilosti zavinil dopravní nehodu, při které zemřela jeho spolujezdkyně. Podle rozhodnutí soudu by měl jít do vězení na tři a půl roku. Případem se soud zabýval už podruhé. V novém verdiktu zohlednil, že žena nasedla do auta opilá a věděla, že alkohol pil i Kunce.

Wolkerova ulice je jednou z dopravně nejvytíženějších v Olomouci. Loni 8. prosince se po ní v noci ve svém sportovním vozu řítil Daniel Kunce více než dvojnásobnou rychlostí oproti povolenému limitu. V krvi měl 2,6 promile alkoholu. U zúžení silnice nezvládl řízení a narazil do jednoho ze sloupů. Jeho mladá spolujezdkyně byla na místě mrtvá. Soud ho uznal vinným hned z několika trestných činů.

„Za hrubé porušení lze označit to, že nejde o ten počet, ale ta intenzita toho porušení, která tady byla, jak pokud jde o vypitý alkohol, tak pokud jde o tu rychlost. Takže podle mého názoru jde jednoznačně o hrubé porušení,“ vysvětluje předsedkyně senátu Michaela Burešová.

Senát se případem zabýval už podruhé. Doplnit musel na pokyn krajského soudu některé důkazy. Původní trest nakonec snížil o dva měsíce. Soudkyně Burešová totiž nově zohlednila, že mladá žena byla také opilá, a je tak za nehodu spoluvinná: „Není jednoznačně prokázáno, jak moc podnapilá byla, co věděla, co si pamatovala a tak dále. Soud, vázán zásadou in dubio pro reo, toto vyhodnotil jako spoluvinu ze strany poškozené.“

Sám Daniel Kunce se k rozhodnutí odmítl vyjádřit. Sdílnější byl jeho obhájce Aleš Zdráhala. „S ohledem na ty částky a na celkovou strukturu toho rozsudku vyčkáme písemného odůvodnění, abychom se k tomu mohli adekvátně vyjádřit. Teď by to bylo příliš předčasné, a to bych nerad,“ uvedl obhájce.

Lhůtu na odvolání si ponechal i žalobce. Rozsudek tak není pravomocný.

autor: kra
Spustit audio