Soud uložil 73letému Adolfu Hlubikovi za vraždu v olomoucké herně doživotní trest

25. květen 2023 09:35, aktualizováno

Olomoucký soud ve čtvrtek uložil doživotní trest vězení 73letému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. V nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zraněním podlehla.

Hlubik je recidivista, který strávil téměř 50 let života za mřížemi. Na kontě má loupeže, vyhrožování se zbraní i pobodání, v roce 1983 byl souzen také za vraždu spoluvězně v Leopoldově, tehdy dostal 21 let. Doživotní trest navrhoval i žalobce, resocializaci muže znalci vyloučili. Rozsudek není pravomocný, Hlubik si nechal lhůtu na odvolání.

Podle soudce Petra Sušila šlo o chladnokrevnou popravu, muž projevil absolutní bezohlednost a neúctu k lidskému životu. Dospěli jsme k závěru o uložení nejpřísnějšího trestu,“ uvedl soudce. Podmínky pro uložení doživotí se podle něj naplnily, když žena zemřela. Splnil i další dvě podmínky - spáchaný zločin je mimořádně závažný kvůli zvlášť zavrženíhodné pohnutce a resocializace pachatele není možná.

Důchodce vstoupil do herny na Masarykově třídě loni 20. května. Na pracovnici vytáhnul revolver, který odcizil svému vnukovi, a se slovy Vážená, navalte 20 tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já“, žádal po ženě peníze. Po slovní potyčce, kdy se žena snažila uchopit zbraň a následně usedla do židle, ji z necelého metru střelil do hlavy. Od vstupu do herny vám stačilo 51 sekund, abyste takto dramaticky změnil život několika lidem,“ řekl Hlubikovi soudce. Veškeré jednání pachatele bylo zachyceno na kamerovém záznamu.

Od vstupu do herny vám stačilo 51 sekund, abyste takto dramaticky změnil život několika lidem.
Soudce Petr Sušil k odsouzenému Adolfu Hlubikovi

Hlubik, který má trvalé bydliště na úřadovně v Přerově, vypověděl, že do Olomouce přijel ten den z Ostravy. U nádraží prý telepaticky dostal zprávu“, že žena v herně dluží 20.000 korun. Řekl jsem jí slušně, že dluží peníze, na to mi řekla, proč to děláte,“ uvedl Hlubik. Popsal, že mu levou rukou uchopila zbraň, po potyčce prý na ni zamířil na pravou stranu do ramene a vystřelil. Měl jsem prst na spoušti, navíc bylo spuštěno poplašné zařízení a neodpovídala na mé otázky,“ vysvětlil soudci důvod, proč vystřelil. Mířil prý do ramene, argumentoval tím, že na pravé oko nevidí a na levé vidí jen obrysy.

Podle soudce však loupežné přepadení plánoval, zbraň si kvůli trestné činnosti opatřoval i v minulosti. Střílel cíleně a při míření natahoval ruku co nejblíže k hlavě poškozené. Bez zaváhání střílíte. Žádný zvukový alarm nebyl spuštěn, jednal jste naprosto chladnokrevně,“ uvedl soudce.

Cyničtější vyjádření pachatele nad svou obětí jsem neslyšel, a to ani ze své praxe ani z praxe jiných soudců.
Soudce Petr Sušil

Hlubik neprojevil lítost. U soudu pouze uvedl, že poškozenou navrhne prezidentovi na státní vyznamenání za statečnost. Cyničtější vyjádření pachatele nad svou obětí jsem neslyšel, a to ani ze své praxe ani z praxe jiných soudců,“ dodal soudce Sušil. Těžce zraněnou ženu našel v bezvědomí o desítky minut později příchozí návštěvník.

Sedmapadesátiletá žena letos 7. března zemřela. Podle žalobce Jindřicha Pazdery bohužel situaci podcenila, kromě zištného motivu u obžalovaného uvedl i motiv msty. Za to, že se nezalekla a neprojevila mu dostatečný respekt,“ doplnil žalobce.

V Olomouckém kraji jde za poslední dobu o třetí případ uloženého doživotního trestu za zločin spáchaný v regionu. V dubnu uložil brněnský krajský soud doživotí muži za loňskou trojnásobnou vraždu svých příbuzných v Kostelci na Hané na Prostějovsku. V prosinci 2021 odešel od olomouckého vrchního soudu se stejným verdiktem Pavel Nárožný z Přerova, podle rozsudku zabil v roce 2009 svého otce a jeho ženu, těla obětí se dosud nenašla.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio