Soukromá botanická zahrada v Orlové je plná pichlavé krásy. Kaktusy jsou nejhezčí v době květu

19. říjen 2023

Soukromá botanická zahrada v Orlové na Karvinsku v Moravskoslezském kraji je neobvyklá tím, že je plná kaktusů. A ani nemusíte být znalci či nadšení kaktusáři, abyste při pohledu na pichlavé krasavce pěstitele Otakara Potyky jednoduše žasli. Zajímavé exempláře zejména z Ameriky na vás čekají v obřím skleníku.

Vášeň pro kaktusy a sukulenty se u Potyků přenesla z otce na syna. Byl to právě otec současného majitele soukromé botanické zahrady, pana Otakara Potyky, který zhruba před šedesáti lety začal shánět první rostliny do své sbírky. Záhy pro pěstování kaktusů nadchl i syna. Ten se dokonce vyučil zahradníkem, aby rostlinám ještě více rozuměl. Společně začali budovat velký skleník, aby svou rozrůstající se sbírku měli kam umístit. S podporou města se jim budování dařilo a brzy mohli přivítat první návštěvníky.

V botanické zahradě byste dnes napočítali na pět a půl tisíce rostlin původem z Bolívie, Brazílie, Argentiny, Mexika, Chile a Spojených států. Ze záplavy tvarů, velikostí i podob jde zejména laikům hlava kolem. Nejkrásnější jsou kaktusy v době květu. Tehdy se dominantní zelená obohatí o pestré barvy. Kaktusy většinou kvetou od pozdního jara až do podzimu, takže po celou hlavní letní sezónu mají návštěvníci co obdivovat.

Péče o takové množství rostlin je opravdu náročná. Zalévání, ošetřování, hlídání, aby je nenapadli škůdci. A v zimě hlavně vytápění. Ceny za energie tak dělají Otakaru Potykovi vrásky. Kaktusy potřebují stálou teplotu a snížit ji byť jen o pár stupňů by znamenalo likvidaci celoživotního rodinného úsilí.

Některé rostliny vypadají opravdu bizarně

Hlavní návštěvní sezona v Botanické zahradě v Orlové končí sice v polovině října, ale pokud budete mít i přes zimu zájem ji navštívit, majitel vás rád uvítá a osobně provede. Telefonní číslo pro rezervaci najdete na webových stránkách www.botanickazahradaop.cz.

Spustit audio