Soukromá firma připravuje v Kojetíně novou průmyslovou zónu. Stavbě musí ustoupit několik domků

7. říjen 2019

Miliardová investice. Soukromá firma připravuje v Kojetíně novou průmyslovou zónu pro několik stovek lidí. Se stavbou by dělníci měli začít příští rok. Nový areál vznikne v místě usazovacích nádrží bývalého cukrovaru. Ustoupit mu ale musí i několik domků, které patří městu. Vedení radnice nájemníkům slibuje, že jim pomůže s hledáním bydlení jinde. 

S nezávislým starostou Kojetína Leošem Ptáčkem stojíme na okraji města. Jen pár stovek metrů od dálnice spojující Ostravu s Brnem. Právě tady chce soukromá společnost už v příštím roce postavit moderní průmyslový park. „Celková investice do výstavby vyjde přibližně na miliadru korun a přinese více než pět set pracovních míst,“ potvrzuje mluvčí společnosti Jakub Splavec.

Starosta Kojetína věří, že zóna městu zajistí příchod nových firem, které zvýší konkurenci na trhu práce a pomohou k navýšení mezd. „Z hlediska města Kojetíne je to obrovský přínos,“ říká starosta.

Zóně by měla ustoupit zástavba cihlových domků, ve které v současnosti žije na šest desítek obyvatel. „Tyto čtyři domy, které tu vidíme, patří městu a ti lidé tam bydlí v podnájmu. Jsme připraveni pomoct jim s hledáním náhradního bydlení,“ reaguje starosta Ptáček.

„Předpokládané zahájení výstavby by mělo při standardním průběhu schvalovacího procesu začít do konce příštího roku,“ doplňuje mluvčí společnosti Jakub Splavec. Odbor regionálního rozvoje olomouckého krajského úřadu v současnosti eviduje další dvě aktuálně připravované průmyslové zóny v regionu. A to v Zábřehu a Olomouci.

autor: kra
Spustit audio