Soutěž průzkumných hlídek letos na Libavé vyhráli vojáci z Prostějova

15. září 2016

Doslova na dno svých sil si sáhla stovka průzkumníků české armády. Na Libavé se zúčastnili etapové soutěže. Nést čtyři dny na zádech více než dvaceti kilovou výstroj a přitom ještě plnit náročné úkoly ale všichni nezvládli. Závod vzdala celá čtvrtina soutěžících.

Jeden z nejnáročnějších úkolů na závěr, vojáci musí přeplavat asi sto metrový rybník. Někteří na „adama“, někteří v plné výzbroji. Jako první vylezl na břeh Pavel Pěnička z Prostějova, který plaval v oblečení: „Bylo to v pohodě, vím, že to uplavu a je to nejrychlejší.“ S velkým batohem plaval Jiří Foltys, velitel týmu: „V batohu byly boty od kolegů, maskáče a oblečení.“

„Určitě si sáhnou na dno svých sil. Myslím, že si sáhnou všichni. Není to stavěné jako lehký závod, ale jako těžký, jinak by to nemělo vůbec smysl. A počítáme s tím, že nějakých sto padesát kilometrů by měli mít vojáci v nohách,“ hodnotí ředitel závodu Pavel Hriník.

Soutěž průzkumných hlídek na Libavé 2016

Těsně před cílem musí hlídka naložit devadesáti kilogramovou figurínu na korbu tatry. První cílem proběhl tým průzkumné roty z Prostějova.

„Vynikající, obhájili jsme první místo z roku 2014, tak jsme si sáhli na dno. Příští rok už asi nedorazíme, je to super, ale je to to nejhorší co jsem kdy zažil,“ udýchaně říká Vlastimil Brandstetter, člen vítězného týmu 102. průzkumného praporu.

Soutěž průzkumných hlídek na Libavé 2016
autor: kra
Spustit audio