Soutěže dobrovolných hasičů v Plzeňském kraji může ohrozit zpronevěra peněz

18. leden 2018

Někteří dobrovolní hasiči v Plzeňském kraji se obávají, že letos nebudou tradiční soutěže. Důvodem by mohla být zpronevěra peněz. V pokladně Krajského sdružení totiž koncem minulého roku chybělo 800 tisíc korun.

Hejtmanství chce dotaci do poloviny roku vyúčtovat, jinak krajskému sdružení už další peníze nedá. Hasiči přitom peníze potřebují například na Mistrovství České republiky ve hře Plamen.

„Tohle mistrovství mělo být organizováno tady v Plzni. Byli jsme osloveni jako sbor, abychom ho spoluorganizovali. Kdyby se tu soutěž neměla konat, byla by to velká škoda. Děti by si ji určitě zasloužily. Je kolem toho navíc plno doslova mravenčí práce, připravit nejen děti, ale i všechny disciplíny,“ řekl velitel dobrovolných hasičů v Želčanech, Václav Kasl.

Podobné obavy má i dobrovolný hasič z Němčovic na Rokycansku Karel Ferschmann: „Já tvrdím, že nedostaneme peníze, které byly na letošní rok plánované. To znamená krajské kolo Požárního sportu, krajské a národní kolo Plamene a Mistrovství dorostenců. Takže akcí je spousta. Teď se do toho navíc nikomu nebude chtít jít, protože je to otázka peněz.“

Soutěže budou, tvrdí krajský starosta hasičů Majer

Podle starosty krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje Jana Majera soutěže, i přes chybějících 800 tisíc korun, ohroženy nejsou. Situaci by mělo, podle něj, vyřešit 300 tisíc korun od ústředí, které jsou ale vratné. Zbývajících 500 tisíc by měli dát jednotlivá okresní sdružení podle počtu členů.

„Vzhledem k tomu, že okres Rokycany údajně peníze nemá, vymysleli, že by každý dobrovolný hasič měl dát 20 korun. To se nám samozřejmě nelíbí a nesouhlasíme s tím. Neumíme si představit, že dobrovolní hasiči, kteří honí každou korunu, by měli přispívat někomu, kdo peníze rozkradl,“ reagoval Karel Ferschmann z Němčovic.

Dobrovolní hasiči z Němčovic členy výkonného výboru vyzvali k rezignaci. S ní souhlasí i první náměstek starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jaroslav Salivar. „Já osobně bych byl pro to, aby rezignovali všichni. Podle mého názoru musí vyvodit určitou míru zodpovědnosti. Mnozí z nich s tím nemají nic společného, ale nechť si všichni obnoví svůj mandát. Neříkám, že by měli všichni skončit, ale všichni by měli dát své funkce k dispozici v celém krajském vedení. Pokud jim ostatní věří, zvolí je znovu,“ řekl Salivar.

Kvůli kauze zpronevěry už se rozhodl odstoupit starosta krajského sdružení Jan Majer. Svou rezignaci prý odevzdá v březnu na prvním shromáždění zástupců okresů.

Zpronevěru peněz v současnosti vyšetřuje taky policie, která zatím nikoho neobvinila.

autoři: mkl , jik
Spustit audio