Speciality ze šneků jako novodobá adventní pochoutka? Na šnečí farmě v Nahošovicích mají plné ruce práce

24. prosinec 2023 09:47

„Před Vánocemi se nezastavíme,“ říká majitel šnečí farmy z Nahošovic na Přerovsku. Jídla z těchto měkkýšů dodává do obchodů a restaurací a nabízí je taky na e-shopech. Zájem o produkci farmy bývá v době adventu každoročně vysoký. Šneci totiž patří mezi postní jídla.

„Jsou krásní a chutní,“ říká majitel farmy Vlastimil Čevela, který na dlani drží šneka. Má hnědou krásně žíhanou ulitu, ze které vykukuje velká svalnatá noha.

„Chováme severoafrické šneky Helix Aspersa Maxima neboli šnek jedlý velký. Je konzumovatelný naprosto celý oproti Helix pomatia, lidově řečeno zahradník, kterého známe z volné přírody,“ dodává Čevela.

Šneky se snaží udržovat v co největší vlhkosti a teplotě okolo 22 stupňů. Farma má kapacitu zhruba šest tisíc šneků. „Což odpovídá zhruba půl až tři čtvrtě kaviáru denně,“ uvádí.

Vajíčka ale i šnečí filety končí v kuchyni u Jaroslava Pešáka. Ten z nich vyrábí speciality, které získaly už řadu ocenění. „Práce máme teď hodně, dělám i dvanáctky. Šneci jsou bráni jako adventní pokrm,“ zmiňuje Pešák.

Spousta lidí má předsudky to ochutnat.
Jaroslav Pešák, kuchař na šnečí farmě

Šneci s parmazánovou náplní, s bylinkovým máslem a dokonce šnečí ragú. To je jen část specialit, které na šnečí farmě produkují. „Postupně se zvyšuje frekvence odběrů. Spousta lidí má předsudky to ochutnat, ale pokud je prolomí a ochutnají, jsou schopni se sem ještě třikrát vrátit,“ prozrazuje Pešák.

Na šnečí farmu v Nahošovicích je možné se objednat na prohlídku s degustací.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio