Speleopotápěči se znovu ponoří do nejhlubší propasti světa. Zasekla se jim tam miniponorka

17. říjen 2016

Speleopotápěči ze skupiny Hranický kras se připravují na další ponor do nejhlubší propasti světa v Hranicích na Přerovsku. Hlavní člen skupiny Polák Kryštof Starnawski sice ulehl s horečkou, ostatní se ale do hlubin propasti vracejí. Uvolňují cestu speciální miniponorce, která má hloubku v propasti změřit.

První kontrolní ponor po jednom z nejšťastnějších dnů speleopotápěče Michala Guby. Spolu s ostatními kolegy ze skupiny Hranický kras se mu podařilo dokázat, že Hranická propast je nejhlubší sladkovodní propastí světa. Lano se speciální miniponorkou se jim zastavilo na ukazateli 404 metry.

„Bylo to obrovské překvapení, protože jsme zjistili, že v těch 404 metrech, kde se nám ten robot zastavil, tak jsme na začátku další obrovské prostory, která pokračuje někam dál,“ říká.

Bohužel vodící kabel od miniponorky se zamotal do kmenů stromů a nebylo možné ve výzkumu pokračovat. Teď se speleopotápěči místo měření hloubky musí soustředit na záchranu drahého zařízení.

„Je to takový nestandardní ponor. V naší republice je pouze jeden člověk, který se tam dokáže potopit a to je David Čání,“ říká Guba.

Pohled z Hranické propasti

„To nejstěžejnější je to, že tam máme tu miniponorku zhruba ve 220 metrové hloubce a je naším úkolem ji vytáhnout nahoru, aby byla dál použitelná pro další výzkum,“ popisuje jmenovaný potápěč.

„Třeba se nám podaří při testu to zase posunout někam dál. Protože i tato akce byla jenom testem robota. Nemělo to být zaměřeno na hloubkový výzkum. Je to o štěstí,“ dodává Michal Guba.

S dalšími ambicemi na rekordní ponor se tak speleopotápěči do hlubin propasti vydají ještě před koncem letošního roku.

autor: kra
Spustit audio