Špenát s drobenkou
V pondělních Babských radách jsme se podívali na kloub špenátu. Ten posiluje imunitu, má pozitivní vliv na činnost srdce i mozku.
Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii. Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.
Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste netradiční spojení s jahodami.
Na špenát s drobenkou budete potřebovat:
- 750 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- šťávu z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 3 krajíce staršího chleba
Postup:
- Do mixéru natrhejte chléb a přidejte oloupaný a nadrobno nakrájený česnek, vše rozmixujte na strouhanku.
- V pánvi zahřejte olivový olej, vsypte chlebovou směs a za stálého míchání ji opékejte do zlatova.
- Špenát propláchněte a nechte okapat v cedníku.
- Pak ho nasekejte nahrubo a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které na oleji ve velké pánvi opékejte minutu, přidejte špenát a za stálého míchání ho restujte do zavadnutí.
- Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vše rychle promíchejte, posypte opraženou strouhankou a servírujte.
- Pokud vám strouhanka zbude, uložte ji v uzavřené nádobě do lednice a později použijte na těstoviny nebo na míchaná vajíčka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.