Špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Slovenský poklad v netradiční úpravě
Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem. Připravit si je však můžeme také z jiných surovin než jen z brambor.
Máte rádi jednoduché a ověřené recepty tradiční kuchyně? Vyzkoušejte dnes netradiční recept na špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Určitě nebudete litovat.
Suroviny:
600 g hovězího masa - roštěnec nebo kýta, 2 cibule, olej, sůl, koření, červená paprika, 1,5 dl červeného vína, 200 g žampiónů, 150 g mraženého hrášku, 200 g špenátu (čerstvý nebo mražený), 300 g hladké mouky, 1 vejce, 50 g másla, sůl, voda
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky.
Na oleji a drobně pokrájené cibuli maso zprudka orestujeme, osolíme, okořeníme, přidáme červenou papriku a podlijeme polovinou vína.
Přikryjeme a dusíme. Podle potřeby podléváme vínem.
Když je maso měkké přidáme žampióny, hrášek a ještě chvíli dusíme.
Halušky: špenát osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vodu, tak aby vzniklo těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Pořádně rozmícháme a házíme přes sítko do vařící vody.
Po vyplavání halušky přecedíme a polijeme rozpuštěným máslem.
Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je ale rádi připravíme s brynzou nebo se zelím a slaninou. S námi si dnes můžete připravit netradiční špenátovou variantu halušek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.