„Spící“ nemocnice v Zábřehu se proměnila v centrum pro lidi s demencí. Nabízí desítky lůžek

11. červenec 2018

Takzvaná spící nemocnice v Zábřehu slouží poprvé lidem. Budovu postavili za minulého režimu pro krizové případy, nikdy ale nebyla využitá. Až nedávno v ní otevřeli nové centrum pro pacienty s demencemi s několika desítkami lůžek. První klienty zařízení začalo nabírat ještě dřív, než dělníci stihli dokončit poslední venkovní úpravy.

Ze dveří centra vychází několik starších klientů. Vedle schodů je rampa, kterou využívají vozíčkáři. Zdravotní sestry usazují klienty ke stolům na židle, které tvoří venkovní posezení hned naproti hlavnímu vchodu.

Podle vrchní sestry Martiny Maixnerové sem klienti chodí i několikrát denně: „Máme tady lidi přeložené z LDN, z nemocnic nebo i z domu, ale tím, že ti lidé byli doma často sami a neměli přístup ven, užívají si naší zahrady a našeho letního posezení.“

Venku u stolů to vypadá na klidný den, ale personál uvnitř budovy je v jednom kole. Vedoucím pracovníkům neustále zvoní telefony a vyřizují žádosti v pořadníku. Zařízení se teprve rozjíždí a podobných lůžek je v celé republice nedostatek. Podle ředitele zdejšího centra Josefa Hatoně sem přijali už několik desítek lidí. „První patro pojme celkem 36 zájemců. Předpokládám, že postupně budeme naplňovat další tři patra pro zhruba 40 klientů,“ uvedl ředitel.

V celém kraji je podle hejtmanství téměř 900 lůžek pro lidi s různými typy demencí. Poptávka po nich je ale velká, takže například tady začali přijímat první klienty ještě předtím, než stihli dělníci dokončit všechny venkovní úpravy. „Dostavujeme venku pro klienty altánek a v druhém poschodí připravujeme pro věřící kapli,“ dodává ředitel s tím, že v dohledné době bude centrum nejspíš žádat o navýšení kapacity.

autor: sol
Spustit audio