Spirituál kvintet - Až se k nám právo vrátí

10. prosinec 2019

Den lidských práv se slaví každoročně na celém světě 10. prosince. U nás je s ním spojována i jedna z písní souboru Spirituál kvintet. Poslechneme si ji v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

Dnes máme 10. prosince a to znamená, že se na celém světě slaví Den lidských práv. Konají se akce na jejich podporu a připomínají, že jsou na světě země, které je nedodržují. Toto nedodržování lidských práv a svobod mělo vždy svůj odraz i v písních, u nás o tom v době totality skrytě tvořil Spirituál kvintet, soubor s vysokým morálním kreditem.

Skupina využívala skutečnosti, že folk byl celosvětově spojován s bojem proti rasismu a tím jí u české cenzury mohly procházet i texty jinak nepřijatelné, jako třeba v písni Až se k nám právo vrátí. Tento původně americký gospel je o něčem úplně jiném, jmenuje se Little More Faith In Jesus a zpívá se v ní o tom, že vše, co chci, je trochu větší víra v Ježíše.

Kapelník Spirituál kvintetu Jiří Tichota napsal svůj český text a když si tehdejší komunistická schvalovací komise vyžádala originál, nechal jej u kolegyně na fakultě přeložit do angličtiny a ten komisi předložil. Ta měla tak černé na bílém, že originál je o potlačování práv černochů v Americe a schválila jej. Až se k nám právo vrátí zpívá Spirituál kvintet.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.