Spisovatel Petr Borkovec: Moje texty se tváří jako velmi intimní, ale nejsou. Je to literatura

11. leden 2021

„Když autor čte, tak dává svému dílu interpretaci. A u poezie je to výrazné, protože ta interpretace je často úplně jiná, než když to lidé čtou očima,“ vyzdvihuje význam autorského čtení básník, spisovatel a dramaturg Petr Borkovec. „Někteří autoři bývají nervózní, ale já říkám svoje texty před lidmi rád. Nevadí mi vyslovovat na veřejnosti intimnosti. A také je to asi tím, že moje texty se tváří jako velmi intimní, ale nejsou. Je to literatura.“

Ačkoliv provozuje klub, kavárnu, bistro a malý sál v jednom, za kavárníka se nepovažuje. Ve svém podniku dříve pořádal živá autorská čtení, dnes je alespoň natáčí a vysílá online.

Čtěte také

„Vyšlo nám to a dokonce nás ta práce baví. Začala nás to těšit ve chvíli, kdy jsme zjistili, co všechno lze při natáčení dělat jinak než při živém čtení,“ říká.

Přiznává ale, že při tom chybí potlesk diváků. „Moje kavárna je malá, čte se tam natěsno. Vidíte autora z velké blízkosti, můžete se ho ptát. Lidi tam dostávají odvahu, protože je to právě natěsno. Je to zážitek vidět autora, který čte nebo mluví, jak tápe a hledá odpověď na otázku,“ dodává Borkovec.

Jak se mu píšou básně? A proč se považuje za podvodníka? Poslechněte si Hovory Naděždy Hávové.

autoři: Naděžda Hávová , kac
Spustit audio

Související