Spojené státy odstraňují pozůstatky otrokářů. Je to kulturní válka, ale zajímá jen někoho

28. leden 2024

Amerika prožívá kulturní válku. Přejmenovávají se školy, vojenské základny a jiné veřejné instituce, a to proto, aby Američanům už víc nepřipomínaly památku politických a vojenských představitelů jižanských států, případně otrokářů.

„Kulturní války jsou něco, co politici velmi rádi vyvolávají, akademici o tom rádi studují a analyzují, ale mnoho lidí ani neví, o čem to je, a jestli vůbec existují,“ říká Ladislav Nagy, amerikanista z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. 

Čtěte také

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha má ke Spojeným státům velmi blízko, ale vývoj v posledních letech ho zaskočil. „Musím říct, že mě nikdy v životě nenapadlo, že se ve Spojených státech s něčím takovým setkám. A že někdy něco takového uvidím,“ říká v pořadu Zaostřeno. 

„Je mi 63 let, chodila jsem tady do školy a nepotkala jsem jediného černocha, dokud jsem nezačala chodit na střední školu. Začali je sem do vozit v autobusech z jiných částí města, jak se to tenkrát zavádělo, aby se děti ve školách promíchaly,“ vzpomíná učitelka Nancy v Long Beach v Kalifornii. 

„Tady bývala původně velmi středostavovská a bělošská čtvrť. Moc živě si na to vzpomínám. Teď tady hlavně mezi mladými už ale bělocha téměř nepotkáte – alespoň ne v tom smyslu, jak jsme tomu dřív rozuměli.“

Čtěte také

„Každý je ,nějak namíchaný‘, jinak se to říct nedá. Učila jsem 36 let převážně latinskoamerické děti. Některé se narodily už tady, jiné v Mexiku, případně měly rodiče ze Střední nebo Jižní Ameriky, a další děti byly částečně černošské. A zakládají se tady i smíšené asijské rodiny,“ vypočítává.

„Takový svět nás teď prostě čeká. Zmenšil se v tom smyslu, že lidé různých etnik a ras spolu teď žijí víc společně. Společnost se už nedělí na pět základních skupin, jako dřív,“ dodává Nancy. 

Je to něco, co může výrazně ovlivnit nadcházející prezidentské volby? Nebo spíš zasahují kulturní války akademicky zaměřenou část americké populace? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Víta Pohanky.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.