Společný tábor pro děti a psy? Takový je výcvikový kemp ve Sloupu, kde to bez čtyřnohého přítele nejde

15. červenec 2021

Letní tábor, kde je víc než křik dětí slyšet štěkot psů? Takový je ve Sloupu v Čechách. V chatičkách přímo pod skalním hradem tam bydlí víc než 30 labradorů, ohařů a dalších plemen včetně jedné čivavy. A samozřejmě jsou tam i jejich majitelé, děti i dospělí.

Všichni mají jedno společné. Chtějí své čtyřnohé kamarády lépe pochopit, naučit je nové povely a taky si užít společný čas. Například na psí soutěži, které se tam říká opičí dráha. Na ní musí psy jejich majitelé provést přes lávku, dřevěné áčko, slalom a další překážky. Bez chyb a co nejrychleji.

Kromě soutěží ale účastníky tábora čekají i přednášky a samotný výcvik. „Myslím si, že je to důležité hlavně na socializaci. A samozřejmě, pokud ty lidičky baví s těmi psy pracovat, tak se naučí spoustu věcí. Je to kompletně o celé té poslušnosti. Od soustředěnosti, přivolání, chůze u nohy, odložení, čekací pozice, a pak se ty výcviky rozvíjejí podle schopností psů a psovodů,“ popsal liberecký cvičitel psů Pavel Thiel, který tábor pod skalním hradem vede.

A co tábor přináší dětem? „Že člověk může jet s tím svým psím parťákem, užít si těch pět dnů naplno, prostě fakt každý den od rána do večera být s ním, pracovat s ním. Fakt se mi tady líbí,“ prozradila šestnáctiletá Gabriela, která tam je se svou mladou fenou anglického pointera.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související