Spolek Zámecký tým se snaží zachránit chátrající zámek v Dlouhé Loučce. Podařilo se zachránit a zrestaurovat malby francouzských vojáků z 2. světové války

14. únor 2021

V Dlouhé Loučce na Olomoucku řeší už několik let problém, co s chátrajícím zámkem v obci. Část obyvatel chce budovu zachovat a opravit a založila proto spolek. Tomu se podařilo zachránit a nechat zrestaurovat malby francouzských vojáků zajatých na zámku. Zájemci by si je mohli prohlédnout ještě letos.

Malby francouzských důstojníků, kteří byli za 2. světové války internováni na zámku v Dlouhé Loučce

„To jsou ozdoby, výmalba stěn zámku, na kterém byli za druhé světové války internováni francouzští zajatci. Byli to důstojníci, kteří si krátili čas tím, že vymalovali klubovnu,“ zakládající člen spolku Zámecký tým Dlouhá Loučka a radní obce ze Starostů a nezávislých Milan Nasswettr ukazuje malby zachráněné z místního zámku. Je na nich třeba kraj Provence nebo Champagne se svými nejznámějšími památkami, ale také koupající se lidé nebo lyžaři. „Důstojníci, kteří byli vězněni na tomto zámku, pocházeli z různých oblastí Francie. Každý vzpomínal na oblast, ve které žil a nakreslil jako mapu to, na co vzpomínal, co znal a miloval,“ popisuje Nasswettr.

Zrestaurované malby jsou teď vystavené v ordinaci Milana Nasswettra a čekají na přesun do jiné místnosti v obecním úřadě. Tam si je bude moci prohlédnout i veřejnost. Spolek se snaží také o záchranu samotného zámku v Dlouhé Loučce. Ten už roky chátrá a je v havarijním stavu. Uvnitř budovy zámku přibyly trámy podpírající klenby. „Ne, že by se měly klenby zřítit, ale nahoře jsou trosky z ostatních pater a ty máme v plánu vyklízet. Tedy máme klenby zabezpečeny,abychom se tam mohli pohybovat,“ vyvětluje člen zámeckého týmu Michal Klein. Mezi podpůrnými sloupy leží plechovky, některé jsou uložené v pytlích. O nepořádek vandalů ale nejde.

„Vozíme sem ty plechovky, které nám lidé i z okolních vesnic sbírají, třídíme je,“ přibližuje Klein. Lidé snahu spolku podporují nejen sběrem surovin, posílají také finance i na transparentní účet. Zámecký tým je získává i prodejem triček, nabízí třeba i koupi historických hřebíků ze zámku. Do areálu navíc investuje obec, která jej vlastní.

„Každý rok jsme měli přislíbený nějaký finanční dar od obce, respektive investici na tyhle práce. Uvidíme, jak to bude letos. Loňský rok určitě do rozpočtu obce zasáhne,“ říká Milan Nasswettr. O konečném osudu zámku chce vedení obce rozhodnout letos.

autor: bas
Spustit audio