Spoluautor scénáře seriálu Štěstí ASAP Jan Dibitanzl: Ke kultu odpočinku máme hodně daleko

8. listopad 2023

Nový, šestidílný seriál Radia Wave s názvem Štěstí ASAP zkoumá pracovní kulturu startupového prostředí, kult produktivity i touhu po rychlém úspěchu. O tom, jak vznikal, jsme se ve studiu bavili s jedním z jeho scenáristů Janem Dibitanzlem. „Čekám, kdy se mi začnou ozývat známí, že se v některých postavách našli,“ říká hlavním zaměstnáním copywriter a také úspěšný slam poetrista k tomu, do jaké míry se do hlavních postav otiskly osobní zkušenosti s hlavními tématy seriálu.

Seriál se částečně týká lidí okolo nás. Žijeme ve specifické době, kdy se zvyšuje povědomí o duševním zdraví a víc lidí má psychické problémy závažnějšího charakteru. Do seriálu Jan Dibitanzl s druhým scenáristou Janem Jindřichem Karáskem ale obtiskli i sami sebe. Vykrádáme i nás samotné. Ten hustle se už netýká jen lidí, kteří chtějí být bohatí a úspěšní, ale třeba studentů vysokých škol v Praze, kteří chtějí v hlavním městě bydlet a mít normální životní úroveň. Ke kultu odpočinku máme hodně daleko, dodává spoluautor scénáře. Věřím tomu že seriál může posluchače přivést k zamyšlení se nad tím, v jakém tempu žijeme a co je na tom správně a špatně.

Čtěte také

Při psaní scénáře využil Jan Dibitanzl bohaté zkušenosti ze slam poetry i ze studia psychologie v Olomouci. V hlavě jsem si dělal osobnostní profily hlavních hrdinů, myslím, že to pomohlo k věrohodnosti charakterů. Slam mi zase pomohl v tom, že má být snáz uchopitelný, protože se říká na pódiu a publikum nemá čas hledat náročnější jinotaje. Musí se to trefit hned a to samé platí v rozhlasové hře, všechno by mělo být on point, vysvětluje Jan Dibitanzl, jak se mu hodil slam poetrovský druh přemýšlení.

Kdo z dvojice scenáristů přišel s nápadem na podcastový seriál? Co si Jan Dibitanzl užil na psaní scénáře Štěstí ASAP nejvíc? Co pro něj naopak byla největší výzva? A poslouchá on sám podcasty, rozhlasové hry nebo audioknihy? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.