Spor kvůli dětskému hřišti v Přerově zřejmě skončí až u soudu

10. květen 2018

Jen na vlastní nebezpečí. Tato cedulka se objevila na nejnovějším dětském hřišti v místní části Přerova, v Předmostí. Děti sem můžou chodit, ale za jejich případné úrazy jsou zodpovědní jejich rodiče.

Zřejmě až u soudu skončí spor přerovského magistrátu a designového centra Omizol z Olomouce.  Jde o dětské hřiště, které společnost postavila v místní části Předmostí loni v září. Už týden po převzetí se tlumící povrch začal drolit a rozpadat se. Město proto odstoupilo od smlouvy. Firma s tím nesouhlasí a chce se bránit.

Vstup na dětské hřiště Ententýky v místní části Předmostí sice kryje velká zábrana se zákazem vstupu, přesto jsou skluzavky, houpačky i kolotoč plné děti.

„Děti i jejich rodiče jsou tady na vlastní nebezpečí. Přímo tady vidíme, že svrchní vrstva povrchu je porušena, takže děti si lehce mohou vykloubit třeba kotníky. Nicméně, když jim to rodiče dovolí, nic proti tomu dělat nemůžeme. Zábrana proti vstupu tady je,“ vysvětluje mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Porušená povrchová vrstva hřiště

Paní Marie sem chodí se svým dvouletým synem.  Jiné hřiště totiž v okolí není. „Malý tady pořád zakopává, pořád je na zemi. Není to určitě bezpečné. Ale kam jinam mám s tím dítětem jít, když chceme jít ven,“ ptá se.

Přerovský magistrát si ve zkušební laboratoři nechal udělat testy povrchu hřiště. Ty prokázaly, že podle platných norem není dostatečně pevný. Město proto odstoupilo od smlouvy.

Petr Nádvorník, jednatel designového centra Omizol z Olomouce, které hřiště vyrobilo, s tím ale nesouhlasí: „Ty reklamace nejsou oprávněné v takovém rozsahu, jaký si město Přerov přeje a vyžaduje. Dostali jsme od města výpověď ze smlouvy a budeme se bránit soudní cestou.

Hřiště tak zůstává oficiálně uzavřené a přístupné jen na vlastní nebezpečí.

autor: kra
Spustit audio