Spor o polohu muzea v Břeclavi

14. duben 2007

Břeclaví už několik týdnů zmítají spory o to, zda přestěhovat místní muzeum ze současného sídla bývalé židovské školy do zrekonstruovaného objektu někdejší prádelny na jednom z tamních sídlišť. Vedení města už o přesunu muzea rozhodlo, plán ale nepřestává čelit ostré palbě kritiky zejména ze strany místních lidí činných v kultuře.

Muzejníky, kteří proti přestěhování muzea brojí, podporuje například břeclavský výtvarník a zároveň opoziční zastupitel Karel Křivánek. T který nápad považuje za scestný: " Je to neekonomické a za druhé je budova na sídlišti umístěna mimo tradiční návštěvnické koridory. Navíc všichni se chlubíme na pohlednicích, jak to krásně vypadá v prostoru muzea a synagogy," uvádí Křivánek. Muzeum v bývalé židovské škole působí podle něj na veřejnost víc než na sídlišti " Domnívám se, že existuje něco, například kladné energie, které z prostoru vytváří prostor, jež oslovuje," dodává zastupitel Křivánek s tím, že na sídlišti nikdo, byť pěknou budovu, ani hledat nebude.

Vedení města ale argumentuje tím, že většinu návštěvníků tvoří školy, které si najdou cestu i do přesunutých prostor. Ekonomický dopad vidí navíc přesně obráceně. Přesun by neměl být ztrátou ale naopak úsporou. "Prostory v budově na sídlišti jsou navíc vhodnější, protože umožní i vznik nových expozic, pro které není v současném muzeu místo," uvádí starosta Břeclavi Dimo Piškula. Podle jeho názoru bude celou situaci hodnotit kulturní obec za dva roky jinak, než ji hodnotí dnes. " Ze strany kulturní obce vyšlo několik ran pod pás , jako obviňování, že chceme budovu prodat a zbavit se jí," říká Piškula. Vedení na tyto poznámky zareagovalo tak, že kulturní obci židovskou památku nabídlo.

Tato nabídka ale zůstane zřejmě nevyslyšena. Umělci ji považují spíš za formální návrh. Například podle opozičního zastupitele a výtvarníka Karla Křivánka nemá nikdo z břeclavské kulturní obce tolik času nebo financí, aby se staral o naplnění a spravování toho objektu.

autor: hon
Spustit audio