Spor o tři vysazené stromky v olomoucké ulici Na Vozovce nemá ani téměř po roce rozuzlení

14. červen 2021

Pět tisíc korun pokuty dostal téměř před rokem Olomoučan, který před svým domem na městském pozemku vysadil tři stromy. Podle magistrátu se dopustil společensky škodlivého protiprávního činu a dával negativní příklad ostatním. Přestupkové řízení ale ani po mnoha měsících není u konce.

„V ranních hodinách jsem zjistil, že přijeli pracovníci technických služeb a začali odstraňovat před rokem vysazené tři javory,“ popisuje situaci před pár dny Josef Kvapil, který chtěl vrátit zeleň před svůj dům. „Protestoval jsem proti tomu, zavolal jsem městskou policii, pak přijely tři pracovnice z technických služeb, které mi vysvětlovaly, že jim bylo nařízeno, že se to musí odstranit. Já jsem s tím nesouhlasil, protože mi především byli líto těch stromů, které jsou dnes už v období vegetace, mají spoustu listů a tu likvidaci prostě nepřežijí,“ pokračuje Kvapil.

Třetí strom z nepovolené výsadby zatím zůstal na místě

Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré byl ale postup šetrný. „Přistoupili jsme nakonec k odstranění stromů už teď. A to šetrně tak, že je zahradníci vyryli a umístili i s kořeny a častečně i se zeminou do plastových pytlů, ve kterých měli být původně odvezeny dočasně do areálu technických služeb. Pan Kvapil tomu ovšem přivoláním strážníků městské policie zabránil, a tak mu dva vyryté stromy pracovníci technických služeb ihned předali a uložili na jeho zahradu. Třetí strom z nepovolené výsadby zatím zůstal na místě,“ uvedla mluvčí.

Odstraňování nepovoleně vysazených stromů vzbudilo zájem nejen kolemjdoucích

Postup, kdy stromy magistrát nenechal odstranit v době vegetačního klidu, Josef Kvapil nechápe. „Vůbec nerozumím tomu postupu. Zdá se mi, že tady v této kauze evidentně vůbec nejde o ty stromy, o které naopak jde mně. Jde mi o situaci ve městě, o klimatické oteplování,“ popisuje Kvapil.

Naráží na to, že v zeleném pásu stejně plánuje město vysadit zeleň. Stromy od Josefa Kvapila jsou ale podle mluvčí Radky Štědré nevhodné. „Javory jsou velmi nízko naroubované a do stromořadí v ulici naprosto nevhodné, proto jsme pro ně v tuto chvíli nenašli ani vhodnou lokalitu,“ pokračuje Štědrá.

Navíc kvůli novému stromořadí bude město i překládat inženýrské sítě. Přestupkové řízení se podle Radky Štědré prodlužovalo hlavně kvůli koronavirové epidemii. „Pak se ještě řízení několikrát odkládalo kvůli podnětu právního zástupce pana Kvapila. Co se týká přestupkového řízení, tak to je ze zákona neveřejné, a proto není možné k případu poskytnout konkrétní bližší informace. Je ale možné říct, že nejbližší řádný termín ústního jednání v této věci je stanovený na srpen letošního roku,“ uzavírá Štědrá.

Město podle Radky Štědré řeší více případu nelegálně vysazených stromů na městských pozemcích. Jeden z posledních například v ulici Erenburgova.

autor: bam
Spustit audio