Spor okolo bývalého židovského hřbitova v Prostějově nabývá osobní rozměr

15. květen 2017

Nové dohady okolo bývalého židovského hřbitova v Prostějově rozvířilo poničení repliky náhrobku významného rabína. Od konce dubna případ vyšetřovala policie. Uzavřela ho s tím, že vandalem byl místní školák.

Primátorka města teď požaduje omluvu po Tomáši Jelínkovi, který vede jednání za americkou židovskou nadaci. V tiskové zprávě totiž uvedl, že vandalským činem vyvrcholily protižidovské nálady proti snahám o zachování piety.

„Přestože nebylo známo, kdo tu desku poničil, tak se pan Jelínek vyjádřil v tom, že v Prostějově vyvrcholily protižidovské nálady zničením náhrobku,“ říká sociálnědemokratická primátorka Prostějova Alena Rašková, která poslala Tomáši Jelínkovi z americké židovské nadace otevřený dopis.

Pohrozila mu trestním oznámením kvůli výrokům o antisemitismu. Podle ní dehonestují město: „My jsme tady měli před třemi týdny americkou televizi, minulý týden tady bylo BBC. Mně se toto jednání pana Jelínka silně dotýká. Buď to dementuje tyto zprávy, nebo se přímo omluví. Toto ničí dobrou pověst Prostějova nejen v České republice, ale i za hranicemi naší republiky.“

Tomáš Jelínek omluvu odmítá. Podle něj kolem poničeného náhrobku chodily několik dní stovky lidí a nikdo věc nenahlásil městu ani policii.

„Domnívám se, že paní primátorka staví celou záležitost nevhodně do osobní roviny. Obviňuje mě z věcí, kterých jsem se nedopustil. Odvolává se na texty v místním tisku,“ říká.

Pomoci vyřešit několik let trvající spory kolem bývalého židovského hřbitova má i mediátor, kterým je expremiér Vladimír Špidla z ČSSD.

autor: tas
Spustit audio