Sportování se zvířátky

10. duben 2017

Jaro je tady a zdá se, že už jen tak neodejde. Vezměte své domácí mazlíčky ven a šup do jarního sportování, ať ty naše zimní tukové zásoby pořádně rozeženeme! Přinášíme vám některé tipy pro pejskaře.

Dogtreking


Ideální pro ty, kteří se rádi procházejí přírodou. Stačí vzít psa, mapu, nějaké jídlo a vyrazit do přírody. Trénovat se dá všude, jde jen o to nachodit společně co nejvíce kilometrů. Na opravdovém závodě po tom dvojice dostane mapu s vytyčenou trasou, kterou musí projít.

Běhání

Kdo má opravdu dobrou fyzičku, může se svým psem běhat. Tomuto sportu se odborně říká canicross. Člověk vybavený opaskem je připoután k jednomu psovi. Pejsci, kteří rádi hodně běhají a tahají na vodítku, budou tento sport milovat. Také bikejoring je ideální pro běhavé pejsky. Jedná se o disciplínu, kdy člověk jede na kole a pes ho táhne. U bikejoringu je nutné dát pozor na dvě věci, na fyzické dispozice psa a na jeho výcvik. Ke kolu je vhodné zapřahat střední a velká plemena, například evropský saňový pes je plemeno k těmto druhům sportů přímo šlechtěné. A výcvik? Pes musí být nekonfliktní, vnímavý a sebejistý. Potom už zbývá jen trénovat a trénovat.

Agility

O trochu méně náročné, avšak v poslední době stále populárnější. Jedná se o závod na překážkové trati, kterou pes překonává za asistence svého majitele. Jde o to, aby pes překonal trasu co nejrychleji s co nejmenším počtem chyb. Jeho majitel přitom běží s ním a navádí ho na trase. Druhů překážek je velké množství, jedná se o různé skoky, tunely, slalomy, lávky, houpačky atd. A jací psi mohou závodit? V tomto sportu nejsou v podstatě žádná omezení. Velikost překážek je stanovena podle tří kategorií, do kterých se psi řadí. Jedná se o kategorie malí (psi do 34,99 cm KVH), střední (psi od 35 do 42,99 cm KVH) a velcí (od 43 cm a výše) psi. Do tohoto sportu se tedy můžete pustit, ať už máte jakéhokoli psa.

autor: Boris
Spustit audio

Více z pořadu