Spory kolem zničeného židovského hřbitova v Prostějově nekončí. Překážkou v jednání je plot

17. únor 2017

Společně a poprvé i veřejně vystoupili zástupci židovských obcí a Prostějova před obyvateli města. Snažili se jim vysvětlit, proč se zatím nedohodli na podobě pietního místa na bývalém židovském hřbitově. Tam jsou pohřbeny více než dva tisíce lidí. Obě strany rozděluje spor o oplocení místa.

„Důležitější jsou jednoznačně živí než mrtví,“ říká Prostějovan Zdeněk Dušek, který stejně jako desítky dalších obyvatel města využil příležitosti debatovat o osudu místa, kde v minulosti Židé pohřbívali své příbuzné.

Dnes je místo zničeného hřbitova park a v okolí stojí škola, tělocvična, parkoviště a obytné domy. Město společně se zástupci židovských obcí proto po několika měsících sporů usedli ke společnému stolu ve veřejné debatě.

„Aspoň částečně pochopili naše argumenty a někteří přiznali, že jsou ochotni se věnovat pochopení toho, o co nám vlastně jde,“ věří Tomáš Jelínek, zástupce americké židovské organizace, která o rehabilitaci hřbitova usiluje.

S městem se pře o podobu pietního místa. Magistrát totiž odmítá jeho oplocení.

„Tím, že se ten prostor uzavře, tak se dává skutečně přednost těm zemřelým. Myslím, že to v pořádku není. Ty živě děti jsou ty, o které se máme starat. Při vší úctě k těm zemřelým,“ pokračuje primátorka města Alena Rašková z ČSSD.

Oplocení hřbitova si nepřeje ani jedna z obyvatelek sousedící Tylovy ulice, Marie Útlá: „Já tam bydlím a opravdu mi vadí, aby tam stavěli ploty. Tlačí město, prosazují jen svůj názor, chtějí, aby tam byly zdi. Jakékoliv.“

Park by podle ní měl být dál volně přístupný. Tomáš Jelínek na její argumenty ale reaguje: „Je tam ta zásadní otázka, kdo v civilizovaném světě chce hrát fotbal nebo venčit psa na hřbitově s lidskými ostatky.“

Řada diskutujících vystoupila na podporu pietního uctění více než dvou tisíc pohřbených židovských obyvatel města. Mezi nimi i Michal Šmucr, ředitel místního Gymnázia Jiřího Wolkera.

Obě strany budou v jednání pokračovat v březnu, kdy mají naplánované schůzky. Mediátora ve sporu bude dělat expremiér Vladimír Špidla a v budoucnu chce město na podobu místa vyhlásit mezinárodní architektonickou soutěž.

autor: tas
Spustit audio