Spory o rozestavěný vysokoregálový sklad papírny v Olšanech pokračují. Vedení obce tvrdí, že narušuje ráz krajiny

2. listopad 2020

Emoce nadále budí v Olšanech na Šumpersku stavba vysokoregálového skladu v areálu papírny. Jeho konstrukci dělníci postavili začátkem roku vedle nové výrobní linky za miliardy korun. Vedení obce tvrdí, že sklad svou výškou narušuje krajinný ráz a je v rozporu s územním plánem. O budoucnosti stavby teď rozhoduje olomoucký krajský úřad.

Sklad papíren je novou dominantou Olšan na Šumpersku

„Je to hrozná stavba, úplně to změnilo krajinu. Je to deprimující,“ komentuje zatím nedokončenou budovu papírenského skladu například pan Miroslav z místní části Olšan Klášterec.

Podle starosty obce Aleše Janderky zvoleného za lidovce je problémem hlavně výška stavby a to, že papírna na ni předem neměla povolení. „Původní projekt počítal se skladem o výšce 17,4 metrů, který měl na západní straně navýšení na 24,4 metrů vysokoregálového zakládacího skladu. Teď je to 35,1 metrů vysoká stavba,“ popisuje starosta.

Žádost papírny o dodatečné povolení stavby skladu stavební úřad v Šumperku zamítl. Zástupci podniku se proti jeho rozhodnutí odvolali a věc má tak nyní na stole krajský úřad. „V současné době nelze říci, kdy bude o odvolání rozhodnuto, jelikož bylo odvoláním napadené závazné stanovisko dotčeného orgánu. Odbor strategického rozvoje požádal o přezkoumání závazného stanoviska a nyní čeká na jeho výsledek,“ potvrdila mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Vedení papírny záležitost komentovat nechce. „Dokud to řízení běží, tak se k tomu vůbec nebudeme vyjadřovat. Počkáme na vyjádření krajského úřadu. Až budeme mít výsledek odvolání, tak budeme nějakým způsobem postupovat,“ uvedl šéf technického oddělení papírny Roman Mamula s tím, že nová výrobní linka zatím může fungovat ve zkušebním provozu.

Spustit audio