Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky bude opět řešit, jaká nastolí pravidla pro boj s kůrovcem v národní přírodní rezervaci Rejvíz

14. listopad 2019

Bez chemie a pouze na okraji národní přírodní rezervaci Rejvíz. Tyto podmínky pro lesnické zásahy stanovila v květnu ve svém rozhodnutí Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Pro lesníky byla pravidla příliš přísná, ekologům zase přišla benevolentní. Obě strany se proti udělené výjimce k těžbě kůrovcového dřeva proto odvolaly. A ministerstvo životního prostředí nakonec rozhodnutí ochranářů přírody zrušilo.

Důvodem byla zejména doba, po kterou měla výjimka platit, upřesnil Tomislav Střelec z ministerstva životního prostředí. „Je to jediná výhrada pro období do konce roku 2021, protože vývoj kůrovce je velmi dynamický a zatím se neví, jak to bude pokračovat,“ přibližuje Střelec.

Správa CHKO Jeseníky nechtěla věc komentovat. Zatím ji oficiálně neobdržela. Ekologové v tom vidí novou šanci. Předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík by chtěl, aby ochranáři přírody zásahy v rezervaci Rejvíz zcela zakázali. „Jsem přesvědčen o tom, že je nejvyšší čas, aby aspoň v národní přírodní rezervaci správa CHKO hájila zájmy ochrany přírody a celé území rezervace nechala přírodě. K těm zásahům vlastně není důvod, protože v momentě, kdy se okolí Rejvízu mění v obrovskou holinu, není co chránit,“ popisuje Bačík.

Zbytečné jsou lesnické zásahy i podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha. „Nejsou efektivní a skutečně nebrání rozvoji kůrovce,“ říká Bláha. Šéf Krajského ředitelství státního podniku lesů Pavel Indra to ale vidí jinak. „Pokračování stávající situace, to znamená, že by se proti kůrovci nezasahovalo, znamená, že tam pro kůrovce budujeme přestupní stanici směrem k dalším vysokým horám. S tím se nechceme smířit ani my, ani ostatní vlastníci lesů,“ přibližuje Indra.

K úplnému vyloučení zásahů v rezervaci ale nejspíš zatím podle Tomislava Střelce z ministerstva životního prostředí nedojde. Časem se to ale může změnit. „Zatím to podle nás bylo nastaveno rozumně. V té části, kde jsou umělé porosty, které nejsou předmětem ochrany, ta gradace postupuje a je otázka, jestli to zasahování bude mít ještě smysl z důvodu ochrany pěstebních lesů,“ uzavírá Střelec. Teď aktuálně lesníci v rezervaci netěží. Minulý týden tam dokončili pěstební práce.

autor: aja
Spustit audio