Správa železnic připravuje stavbu nového zázemí pro drážní hasiče v Přerově. Rozpočet je 135 milionů

17. únor 2021

Drážní hasiči z Přerova by se měli na podzim roku 2023 dočkat nového zázemí. Správa železnic pro ně chce v jejich stávajícím areálu v Tovární ulici postavit novou stanici za 135 milionů korun. Oproti dosavadní bude zhruba čtyřikrát větší. Počítá se také s odstavnými a garážovými stáními pro techniku. 

Stanice drážních hasičů v Přerově

Obrovský vyprošťovací tank jediný svého druhu na Moravě parkuje na nádvoří před služebnou drážních hasičů. Garáž pro něj velitel zdejší jednotky Karel Hrehuš nemá. „Když máme nasněženo, máme ho zakrytý plachtou, abychom do něj mohli skočit, najet s ním na podvalníkový návěs a použít k zásahu. Rozhodně to není ideální,“ popisuje velitel.

Hasičům tady ale chybí i sklady a nedostačující je kompletně celé zázemí. Služebna totiž sídlí ve 150 let staré budově, která jim dispozičně ani kapacitou vůbec nevyhovuje. „Tahle budova je sice architektonicky zajímavá a hezká, ale musíme si uvědomit, že hasiči potřebují pro výkon své služby specifické prostory a tahle budova nám je nenabízí,“ dodává Hrehuš.

Stanice drážních hasičů v Přerově

Hasiče Ondřeje Vojtka potkáváme na chodbě. Jemu vadí především nízký tlak vody v potrubí. „Když už se doplňuje cisterna, tak tady člověk nemá šanci se vysprchovat,“ popisuje situaci hasič. Všechno by měla vyřešit stavba nové stanice. Vznikne ve stávajícím areálu. „Zahájení stavby předpokládáme ve druhém čtvrtletí příštího roku. Nový areál by měl drážním hasičům sloužit od podzimu 2023. Celkové investiční náklady odhadujeme na 135 milionů korun,“ potvrzuje mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Správa železnic má v Česku celkem 14 základen drážních hasičů. Výstavbu nových stanic kromě Přerova připravuje také v České Třebové, Nymburce a Chebu.

autor: kra
Spustit audio