Správa železnice podle inspekce nezákonně kácela stromy kolem trati. V kácení chce pokračovat

26. červen 2018

Podle České inspekce životního prostředí vykácela Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v uplynulých letech podél kolejí příliš mnoho stromů. Inspektoři jim za to vyměřili dvoumilionovou pokutu. Preventivním prořezáním porostů chce správa železniční dopravní cesty zamezit nehodám. Bude proto v kácení pokračovat.

Česká inspekce životního prostředí vyměřila SŽDC za nadměrné kácení stromů po celé republice v letech 2015 a 2016 dvoumilionovou pokutu. „V případě kácení u železničních tratí šlo o to, že s poukazem na bezpečnost železniční dopravy došlo k plošnému a samozřejmě asi i ekonomicky výhodnému kácení porostu okolo tratí ve velice širokém koridoru a bez jakýchkoliv povolovacích režimů,“ uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

SŽDC pokutu uhradila. Podle mluvčího Marka Illiaše mezitím vstoupila v platnost novela zákona, podle které už nemusí železničáři o povolení žádat. „Stromy, které znamenají bezprostřední nebezpečí, kácíme v průběhu celého roku. Hlavní činnost ale vždy plánujeme na období vegetačního klidu. O tom, že při ochraně života a zdraví cestujících, ale i našich zaměstnanců postupujeme správně, nás utvrzují i desítky popadaných zdravých stromů při každé větší vichřici,“ komentuje Illiaš.

V kácení kolem tratí chce SŽDC pokračovat i v budoucnu. Podle Illiaše poslední vážnou nehodu způsobenou kmenem v kolejišti řešili železničáři minulý týden na Zlínsku: „Spadl těsně před projíždějící vlak strom rostoucí na cizím pozemku zhruba 15 metrů od trati, přičemž poškodil kabinu strojvůdce a způsobil mu tržná zranění.“

Podle inspektorů podnik nezákonně vykácel více než tisíc stromů po celé republice.

autor: tas
Spustit audio