Správné držení těla je alfa i omega. Osmihodinové sezení pro nás není přirozené, zdůrazňuje lektorka

23. leden 2023

Co udělat pro to, aby nám bylo skvěle v těle? To v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou prozradila cvičitelka Eva Behenská.

„Vystudovala jsem taneční konzervatoř, kde jsem pochopila, že moje tělo neodpovídá těm standardům a začala jsem ho velice kritizovat a šikanovat. Po těhotenství v roce 2012 přišla naštěstí obrovská transformace. Od roku 2007 jsem se věnovala rehabilitačnímu cvičení, fyzioterapii, zajímala se o psychosomatiku, ale až to těhotenství mi změnilo pohled na tělo,“ vysvětluje Behenská.

„Jsem přesvědčena, že přístup ke zdravému pohybu vzniká v rodině – motivace k pohybu, jít ven, hrát si. Jsme učeni, že sport je něco, co je výkonové. Musíme se hodně potit a musí to být dřina, aby to stálo za to. Když změníme přístup jako dospělý a budeme to považovat za benefit, tak ty děti inspirujeme a ty se pak naučí vnímat svoje tělo zase trošku jinak,“ myslí si lektorka.

„Pro život potřebujeme hluboký stabilizační systém, který máme všichni stejný. A pak už záleží na našem nastavení, na našem vnitřním vnímání i na vnímání okolního světa, na našich prioritách, jak k tomu systému přistupujeme. Máme čtyři principy, což je pánevní dno, bránice, příčný břišní sval a potom svaly podél páteře. Pokud tyto čtyři složky budou fungovat současně a optimálně, tak mám zdravé držení těla. Nepotřebuji žádné pomůcky ani cvičební techniky.“

Správné držení těla je pro Evu Behenskou alfa a omega. „Zní to jednoduše, ale těžko se to dělá,“ připouští. „Málokdy si jen tak sedneme bez opěry, že bychom se narovnali. Osmihodinové sezení při práci není pro naše tělo přirozené – to se potřebuje hýbat. Po každých 50 minutách, maximálně hodině, bychom si měli udělat pauzu, zvednout se a tu pozici vsedě zrušit,“ radí Behenská.

Jak působí její pohybová terapie? Co jsou kompenzační techniky a dá se cvičit i při práci v kanceláři? Autorka knihy Jsem po porodu prozradí návod na cviky, které správně posilují pánevní dno a břišní svaly.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související