Srážka nákladních vlaků u Prosenic komplikuje dopravu mezi Olomoucí, Přerovem a Ostravou

14. leden 2022 10:29, aktualizováno

Provoz na hlavním železničním koridoru mezi Olomoucí, Přerovem a Ostravou je i dál přerušený. Cestující tak musí počítat s komplikacemi. 

Kvůli večerní srážce nákladních vlaků tam teď jezdí vlaky odklonem, nebo je nahradily autobusy.

„A to v různých úsecích podle kapacity jednotlivých stanic. Například mezi stanicemi Olomouc – Hranice nebo mezi stanicemi Olomouc – Lipník nad Bečvou. Pokud jde o ukončení mimořádnosti, budeme časy upřesňovat podle toho, jak se podaří odklidit následky této nehody,“ uvádí mluvčí Českých drach Vanda Rajnochová.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové by mohl být provoz alespoň částečně obnovený až v pozdních odpoledních hodinách. „Odklidí se vysypané dřevo z vykolejených vagonů, následně proběhne dovyšetření události, a poté začnou další práce, jako je nakolejení vykolejených vagonů a odklízení souprav,“ zmiňuje Friebová.

„Podle předběžných závěrů šetření jeden z vlaků projel návěstidlo zakazující jízdu,“ uvedl Dušan Gavenda z komunikačního odboru Správy železnic. 

Během nehody vykolejily tři vozy, došlo i k poškození trolejí. Škodu odhaduje Drážní úřad na více než 21 milionů korun  10 milionů na trati a 11 na vlacích. Případem se zabývá policie, a to pro podezření z trestného činu obecného ohrožení.

Srážka nákladních vlaků u Prosenic
Spustit audio