Srážky se zvěří. Kdy stačí připojištění k povinnému ručení, a kdy se vyplatí havarijní pojištění

V podzimních a zimních měsících často dochází na silnicích ke srážkám řidičů se zvěří. Na co myslet při uzavírání havarijního pojištění? Ptali jsme se mluvčího pojišťovny.

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl pan Jan Marek, tiskový mluvčí Generali Česká pojišťovna.

Čtěte také

„Srna index, to je statistika, kterou vydáváme dvakrát ročně, na jaře a na podzim, tedy v období kdy jsou srážky se zvěří na silnicích v Česku nejčastější. Pracujeme s počtem nehod, které jsou v policejních dopravních statistikách, i s výší škod na majetku, zdraví, ale i na životech, které vzniknou při těchto nehodách. A dáváme je do souvislosti s rozsahem silniční sítě v jednotlivých krajích a okresech,“ vysvětlil Jan Marek, jak pojišťovna mapuje, kdy a kde dochází ke střetům se zvěří a jak vysoké je kde riziko.

„Dokážeme ukázat nejčastější kritická místa, kde s takovým srážkám dochází takříkajíc notoricky,“ doplnil. Podle něj jsou dvě příčiny srážek aut se zvěří; zvířata v lese jsou mnohdy přemnožená, hlavně vysoká zvěř a divočáci, a na druhou stranu je také stále hustější doprava, aut je na silnicích také víc.

Dá se proti srážce se zvěří pojistit?

„Když máte povinné ručení u svého auta, je možné sjednat připojištění na střet se zvěří, kryje škody do výše 100 tisíc korun. Kromě toho, že je tam nízká spoluúčast, nemá to vliv na bonus za bezeškodní jízdu, za kterou dostáváte slevu na povinné ručení,“ řekl Jan Marek.

Pojišťovna nabízí také havarijní pojištění, kde se při sražení zvířete uplatňuje plnění, tam se ale počítá spoluúčast a má vliv na bonus za bezeškodní jízdu; dá se ale uzavřít i pro starší auta a využívá se hlavně při střetu se zvěří, které jsou extrémně drahé.

Čtěte také

„Úplně nejhorší, co se může stát je, že s drahým autem srazíte divočáka, tam můžou škody dosáhnout až k několika stovkám tisíc korun… Dojde k aktivaci airbagů, auta jsou vybavená různými čidly, výjimkou nejsou ani případy, kdy musíte vyměnit celou palubní desku, nebo i sedala…,“ uvedl Jan Marek několik příkladů.

Kde jsou v České republice nejkritičtější místa pro srážky aut se zvěří? Jak má řidič postupovat, pokud se na silnici potká se zvěří? Kolik pojistných případů srážky se zvěří likviduje pojišťovna denně? A v jaké situaci pojišťovna nic nezaplatí?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.