Stačí špetka! Uzená paprika promění guláš, pizzu i pomazánku
Uzená paprika má tmavě červenou barvu a typické aroma. Papriky se po sklizni několik týdnů pomalu suší kouřem z dřeva, což jim dodává charakteristickou vůni a především chuť. Poté se melou na jemný prášek.
Stačí přidat špetku tohoto sypkého koření do jídel, kam běžně dáváte sladkou papriku, a získají tím nezaměnitelnou chuť i provonění. Kouř působí i jako konzervant, takže uzená paprika si drží aroma déle než neuzená.
Skvěle se hodí do všech typů gulášů, ale i na ryby, pizzu, do marinád, ke grilované zelenině a na přípravu jídel z mletého masa. Vyzkoušet ji můžete i při přípravě delikates ve studené kuchyni, ochutí sýry a pomazánky. Zajímavá a netradiční je v kombinaci s česnekem. Ostatně ve Španělsku je uzená paprika považována za duši mnoha regionálních jídel, podobně jako právě česnek v našich končinách.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.