Štafeta na počest manželů Zátopkových. V základní škole Hálkova v Olomouci se do ní zapojila celá škola

21. září 2022

Buď jako Emil nebo Když nemůžeš, přidej!, tak taková hesla se rozhléhala v pondělí v okolí základní školy Hálkova v Olomouci. Žáci a učitelé si připomněli štafetovým během sté výročí narození legendárních atletů, manželů Dany a Emila Zátopkových. Podle vedení školy tak spojili zajímavou část české sportovní historie s pohybem.

Zatímco v dokumentu na televizní obrazovce zavěšené v chodbě olomoucké základní školy Hálkova se právě Emil Zátopek připravuje na jeden ze svých závodů, venku na školním dvoře už jsou na startu nachystaní běžci s čísly.

Prvňáčci vybíhají ve dvojicích a předávají si štafetový kolík. Někteří závodníci jsou dokonce oblečení v dobovém úboru – mají bílé trenýrky a červené tílko. Dohromady podle jedné z organizátorek, učitelky Michaely Berkové, uběhnou celý maraton.

„První až třetí třídy běží menší trasu, to je 92 metrů, a pak jednotlivé třídy o čtvrté třídy do deváté třídy vyšší 253 metrů kolem školy,“ uvádí Berková.

Matikářka Šárka Kasalová zapisuje časy na připravenou tabuli. „Máme ji tady proto, abychom věděli, jak dlouho ty děti běžely. Zkusíme, jestli se vlezeme do těch dvou hodin, které Zátopek zaběhl,“ říká Kasalová.

Učitelé s dětmi kromě připravování závodu probrali také život obou slavných sportovců.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související