Stále větší zájem mají penzisté z Přerovska o službu senior taxi. Třeba v Troubkách dokonce přikoupili nové auto

7. prosinec 2023 14:50

Mnohé samosprávy z Přerovska registrují zvýšený zájem o službu senior taxi. Konkrétně v Přerově zástupci radnice plánují rozšíření vozového parku.

Místo jednoho auta budou ve městě jezdit vozidla dvě. Svoje vlastní senior taxi chce od příštího roku rozjet taky tamní charita.

Penzisté v Troubkách mohou využívat služeb senior taxi

Kromě velkých měst službu nabízí i některé obce. Například Troubky. A i tam je o ni velký zájem. „Klienti chtějí například zavést na poštu, nebo na hřbitov,“ prozrazuje pečovatelka Romana Dočkalová, která v Troubkách zajišťuje také odvoz a doprovod seniorů k lékařům.

Je to služba, kterou obec dotuje už více než pět let. Třeba Jarmila Kamalandrová jezdí s pečovatelkami i třikrát měsíčně. „Řidičák nemám, jsem jim strašně vděčná, protože mě vždycky vyjdou vstříc,“ říká.

Klienti chtějí například zavést na poštu, nebo na hřbitov.
Romana Dočkalová, pečovatelka

Kvůli vysokému zájmu obec letos dokonce musela přikoupit další vůz. „Je pořízený z dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Obě dvě auta za měsíc najedou zhruba tisíc kilometrů. Autobusová linka tady funguje pravidelně, ale dojíždění pro lidi, kteří jsou omezeni na mobilitě, je složitější. Služba, kterou jsme rádi, že obec může poskytovat, je pro ně komfortnější,“ uvádí nezávislý místostarosta Jaroslav Pospíšil.

Provoz služby je pro obec ztrátový. Ročně ho dotuje zhruba půl milionem korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio