Starci na chmelu, to je moje srdcová záležitost, říká režisér Petr Novotný

Bylo mu 16, když měli Starci na chmelu premiéru v kině. Uchvátili ho. Budoucí režisér Petr Novotný se navíc díval na vlastní příběh. „Stala se mi stejná věc, taky jsem musel s dívkou opustit školu,“ vzpomíná.

Neuvěřitelných 45 let ho téma Starců na chmelu, nejlepšího muzikálu, který podle něj Češi udělali na filmovém plátně, pracovně míjelo. Až přišla nabídka z Moravského divadla. „Na stará kolena jsem se jich dožil,“ usmívá se jeden z našich nejznámějších muzikálových režisérů.

Petr Novotný tvrdí, že divadlo je vysoce infekční. Maminka byla herečka, tatínek režisér, otčím i strýc scénografové. „Jakmile se jednou dostanete do zákulisí a nadechnete se, je to napořád.“ Přesto mohlo být všechno jinak. Ve 14 letech ho poslali na rybářské učiliště do Třeboně. „Strávil jsem tam rok, pak jsem udělal zkoušky na střední rybářskou školu do Vodňan,“ vysvětluje. Po dvou letech přestoupil na gymnázium, dostal se na loutkoherectví a teprve až pak na režii. „U řeky sedávám, ale bez prutů. Jak jsem budhista, tak nemůžu rybu zabít.“

Režíroval okolo 150 představení, za domovskou scénu stále považuje Hudební divadlo Karlín, kde řadu let působil. Jeho nejznámějším muzikálem je jednoznačně Jesus Christ Superstar, který ho prý připravil o nervy, ale dodal mu sebevědomí.

„Jsem kukaččí matka. Jakmile je hotovo, jakmile dozkouším a je premiéra, odložím to představení a už se na ně ani moc nechodím dívat,“ přiznává režisér Petr Novotný, který strávil několik týdnů v Moravském divadle, kde s činoherci připravil muzikál Starci na chmelu.

autor: voj
Spustit audio