Staré Město pod Sněžníkem bude hledat zdroje pitné vody pro obyvatele některých místních částí

26. červenec 2018

Už přes 20 let řeší někteří obyvatelé z Nové Seninky na Šumpersku problémy s pitnou vodou. Podobně jsou na tom i jejich sousedé z okolních osad Starého Města pod Sněžníkem. Teď mají šanci, že jim z kohoutků opět poteče kvalitní voda. Radnice totiž získala grant na průzkumné vrty a bude hledat nové zdroje.

S Jaroslavem Diopanem jsme vystoupali do kopce, vidíme před sebou hrdlo hadice ponořené v potoce. „Napájí to tu nádrž, která teče až k nám. Ta voda teď vypadá dobře, ale když je špatné počasí, zaprší, tak je kalná voda jako kafe,“ komentuje obyvatel Nové Seninky.

Už skoro 20 let vodu z kohoutku vůbec nepije. „Ta pít nejde,“ říká. Hygienici před lety provedli rozbor vody a zjistili, že je závadná. „Samé plísně,“ upřesňuje Diopan.

Vodu jen balenou, nebo ze studánky

Teď si nejen rodina Jaroslava Diopana musí vozit vodu buď balenou, anebo z místní studánky. „Je tam pramen, za požární zbrojnicí,“ dodává.

Stejně postupuje i rodina Jaroslavy Komárkové, kterou jsem zastihla na zahrádce u domu. „Kolik let už to trvá. Zanáší se nám bojler, pračka, všechno,“ popisuje a záhy dodává: „Kdo potom koupí byt bez pitné vody?“

Jaroslav Diopan ukazuje hadici, která odčerpává vodu z potoka do nádrže

Problémy s vodou netrápí jen obyvatele Nové Seninky, ale i dalších tří místních částí. Staré Město aktuálně získalo dotaci na průzkumné vrty ve všech čtyřech osadách. Nezávislý starosta Jiří Kamp věří, že se jim podaří odhalit nové zdroje pitné vody.

„Pokud vysoutěžíme firmu, nic nám nebrání v tom, abychom ty vrty mohli začít dělat. V rámci této dotace je nutnost pokračovat dál a udělat nové vodovody. Hrubý nástřel kolem 40 milionů. Pokud bychom ty vrty udělali a nepokračovali dál, tak bychom tu dotaci museli vrátit,“ uvedl starosta.

Jaroslav Diopan a jeho sousedka Jaroslava Komárková jsou skeptičtí, zatím slyšeli jen samé sliby. Pokud se radnici podaří problém vyřešit, dočkají se nejen oni po letech kvalitní pitné vody. Najdou se ale i lidé, kterým současný stav vyhovuje, například chataři. Aktuálně totiž za vodu nic neplatí.

autor: aja
Spustit audio