Starokatolický kostel sv. Josefa v Břidličné stojí již více než sto let

20. březen 2015

Malebné Náměstí Svobody v Břidličné bude běžný člověk, který projíždí městem bez znalostí, hledat těžko. Rozkládá se na ostrohu nad řekou Moravicí a jejím přítokem, říčkou Poličkou. Právě zde se nacházelo původní historické centrum městečka.

Kromě správní funkce mělo i důležitou funkci duchovní. Dodnes najdeme kousek od něj prastarý kostel Tří králů, ale jeden kostel stojí také přímo na něm. Je zasvěcen sv. Josefu a stojí v nejvyšším bodě dnešního náměstí.

Historie farnosti v Břidličné je velmi stará

Když se podíváme do historie samotného města, sahá pravděpodobně až do 14. století. Frýdlant nad Moravicí, jak se tato osada česky jmenovala až do roku 1945, je pravděpodobně pokračovatelem někdejší vesnice Skalka, která je uváděna v lenním rejstříku Olomouckého biskupství z doby před rokem 1320. Poprvé se výslovně uvádí jako městečko ve vkladu sovineckého panství do zemských desek Janu Pňovskému ze Sovince roku 1492.

O necelých dvacet let je městečko uváděno jako pusté a znovu bylo obnoveno až v polovině 16. století v souvislosti se snahou o obnovu těžby kovů v této oblasti. V 70. letech 16. století se Břidličná stává centrem zpracování železa a jediné co místním chybí ke spokojenosti je duchovní centrum. Byla to doba reformace a tak sem záhy přichází luteránský pastor a majitel panství Vavřinec Eder ze Štiavnice nechává v roce 1577 vystavět nový kostel. Díky tomu je zdejší protestantská fara jednou z nejstarších v okolí a to i přesto, že prvním písemně doloženým pastorem byl až v roce 1586 jakýsi Andreas Klein, který si zde téhož roku koupil za 24 zlatých chaloupku.

V rukou protestantů zůstává farnost i kostel až do roku 1624. Tehdy byl odsud vyhnán poslední pastor Jiří Tintz, který musel na nátlak nových pánů opustit stejně jako jeho tehdejší majitel, rytíř Jan Kobylka z Kobylího. Toho donutili panství prodat Řádu německých rytířů, který zde pak vládl až do konce patrimoniální správy. Také kostel se změnil na římskokatolický svatostánek a roku 1655 byl zasvěcen sv. Třem králům.

Éra jediného vyznání panovala v Břidličné až do roku 1907

Tehdy se však do města dostává farář Karel Erhart. Ten byl zastánce starokatolického pojetí církve. Toto hnutí mělo své kořeny v Holandsku a v Německu. Neuznávali neomylnost papeže a některá další novodobá ustanovení koncilů. V roce 1871 se v Mnichově konal sjezd nesouhlasících duchovních, který můžeme považovat za počátek starokatolického hnutí. Vedoucí osobností byl mnichovský profesor teologie Ignaz Döllinger. Karel Erhart byl horlivým zastáncem tohoto směru a hned kolem sebe shromáždil skupinku věřících.

Aby bylo možné se scházet, prosazoval nový kněz stavbu nového svatostánku. Místo pro něj se našlo v rohu náměstí, a tak zde v roce 1911 vznikla drobná novogotická stavba s věží a presbytářem. Starokatolíci zde působili až do konce II. světové války, kdy byla většina členů sboru odsunuta do Německa. Noví osadníci nejprve neměli o svatostánek zájem. Později jej používala Církev československá husitská. Na přelomu tisíciletí byl kostel sv. Josefa krásně zrenovován.

Dnes v Břidličné a také v kostele opět zaznívá hlas starokatolického kněze. Kostelík svítí do daleka a vítá všechny návštěvníky krásného Náměstí Svobody v Břidličné.

autor: kbz
Spustit audio