Starostka Města Libavá se přiznala ke zpronevěře peněz. Opozice se snahou o odvolání neuspěla

6. září 2023 12:52

Přiznala se k zpronevěře. Starostkou Města Libavá na Olomoucku, ale Štěpánka Tichá zůstává dál. Podle žalobce měla spolu s dalšími dvěma zaměstnankyněmi obecního úřadu vykazovat práce brigádníků, ke kterým zřejmě vůbec nedošlo a peníze si nechávala.

Odvolání starostky se ale opozici nepodařilo prosadit do pondělního programu jednání zastupitelstva. Opoziční zastupitelé dokonce jednání opustili. „My se nemíníme účastnit této hitparády, protože nám to nepřijde důstojné. Měl by zvítězit zdravý rozum,“ říká Vojtěch Smékal, opoziční zastupitel.

„Já to cítím jako ostudu Olomouckého kraje. Takto se představitel obce opravdu nemůže zachovat.
Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje

Vývoj událostí překvapil i hejtmana Olomouckého kraje. „Já to cítím jako ostudu Olomouckého kraje. Takto se představitel obce opravdu nemůže zachovat. Šlo o déle trvající rozkrádání, proto si myslím, že by opravdu měl takovýto představitel z toho vyvodit důsledky a odstoupit,“ doplňuje Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Starostka rezignaci odmítá

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá

Vyčíslenou škodu 400 tisíc korun starostka uhradila a státní zástupkyně její stíhání podmíněně zastavila. „Já toho činu opravdu lituji, stydím se za to, ale nejsem odsouzena. Je to pravomocně ukončeno a já nemám důvod odstupovat,“ zmiňuje Štěpánka Tichá, starostka Města Libavá.

Tichá o mandát přijít nemůže. Opozice ale nyní chce napadnout rozhodnutí o podmínečném ukončení jejího trestního stíhání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Sabina Müllerová

Spustit audio

Související