Starostky České Lípy a Semil i primátor Liberce obhájili své posty. Dlouholetou dominanci ODS v Jablonci prolomilo hnutí ANO

Hlasy v komunálních volbách v Libereckém kraji jsou sečtené. V České Lípě s velkým náskokem zvítězilo hnutí ANO v čele s Jitkou Volfovou. Příští čtyři roky bude zřejmě vládnout také v Jablonci nad Nisou, kde je vedl jako lídr dosavadní primátorův náměstek David Mánek. Vítězství obhájila i starostka Semil Lena Mlejnková s hnutím Volba pro Semily.

Liberec

Nejdéle se čekalo na sečtení hlasů v krajském Liberci, kde o prvenství soupeřili Starostové pro Liberecký kraj s hnutím ANO. Vítězství z před čtyř let nakonec obhájili Starostové pro Liberecký kraj současného primátora Jaroslava Zámečníka. Ten označil současnou koalici za stabilní, ale kromě SPD nevyloučil jednání i s dalšími politickými stranami.

„Ve všech volebních programech konkurenčních stran se dá vždycky najít něco, co je zajímavé a co třeba my tak neměli rozpracované. V případě Pirátů to například byla komunitní energetika, pak restrukturalizace MHD. Liberec otevřený lidem je zase zajímavý důrazem na ekologii,“ shrnul Jaroslav Zámečník.

Jablonec nad Nisou

Se ziskem víc než 25 procent hlasů vyhrálo komunální volby v Jablonci nad Nisou hnutí ANO. Druhá s téměř 15,5 procenty byla ODS, která tak poprvé po zhruba 30 letech neobhájila ve městě vítězství.

Do třicetičlenného zastupitelstva se dostalo ještě hnutí SPD, Piráti a nezávislí, Společně pro Jablonec, SLK a uskupení Pro Jablonec. Vítězné ANO bude podle lídra bude usilovat hlavně o funkční koalici, nebrání se tak jednání s jakýmkoliv politickým subjektem, který se dostal do zastupitelstva.

Česká Lípa

V České Lípě už během sobotní noci začala jednání nad podobou budoucí koalice. Volby ve městě ovládlo hnutí ANO s víc než třiceti procenty hlasů. Získalo nadpoloviční většinu třináct z pětadvaceti mandátů.

Na druhém místě se umístila koalice Živá Lípa, která v uplynulých čtyřech letech s hnutím ANO ve městě vládla. Starostka České Lípy a volební lídryně hnutí ANO Jitka Volfová by chtěla na spolupráci navázat.

Semily

Vítězná volba pro Semily by chtěla podle své lídryně Leny Mlejnkové o nové povolební koalici jednat s druhým hnutím ANO a třetím uskupením SPOLU. Ty ve vedení města spolupracují už nyní a v jednadvacetičlenném zastupitelstvu by měly sedmnáct mandátů. Mlejnková byla s letošními výsledky spokojená, i když její uskupení v zastupitelstvu oslabilo.

Lidé v senátním obvodu Liberec vybírali také senátora, nikdo ze čtyř kandidátů ale v prvním kole nadpoloviční většinou nezískal. V pátek 30. září a v sobotu 1. října se tak rozhodne mezi dosavadním senátorem a starostou Chrastavy Michaelem Canovem (SLK), který získal 43,51 procenta, a současnou náměstkyní libereckého primátora Radkou Loučkovou Kotasovou z hnutí ANO, která má 26,31 procent všech odevzdaných hlasů.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu