Starousedlík, nebo náplava? Spíše venkovan, nebo měšťák? I na tyto otázky odpoví sociologický výzkum v olomoucké části Chomoutov

13. červen 2020

Spojit příjemné s užitečným. O to se snaží sociologický průzkum, který startuje v těchto dnech v olomoucké městské části Chomoutov. Jeho autoři si díky němu vyzkouší v Česku málo používanou metodu. Obyvatelé Chomoutova, který byl do roku 1974 samostatnou obcí, zase zjistí, jestli jsou víc měšťáky nebo venkovany. Sociologové k tomu použijí zdánlivě obyčejnou věc. Fotografie.

„Jsem určitě venkovanka,“ říká obyvatelka Chomoutova Lenka Introvič. Dívá se na dokumentární fotografie Juraje Sosny ze základní umělecké školy Miloslava Stibora. Život v Chomoutově mapuje už dva roky.

Hned z první fotky, kterou mi ukazuje, je jasné, že lidé tu mají s identitou problém. Žijí ve městě nebo na venkově? „Vidíme v kontrastu dva hlavní motivy a to je projíždějící vysokotonážní nákladní automobil a vedle toho jdou bytosti Mikuláš s andělem,“ popisuje Sosna.

Průtah s nekonečným řetězem kamionů je totiž centrem Chomoutova místo kostela, kapličky či návsi. I to je podle Lenky Introvič jeden z problémů. „Místo, na kterém stojíme, se nazývá Koperník. Odehrávají se tu třeba adventní setkávání. Stojíme na jedné polovině toho centra. Ta druhá polovina, přes cestu, je taková neutěšená. Usilujeme o to, abychom ji zvelebili,“ popisuje Introvič.

Socioložka Veronika Gigalová z Univerzity Palackého se studenty využije k výzkumu netradiční metodu. Zdrojem budou fotky Juraje Sosny, popřípadě i snímky, které nafotí sami Chomoutované. „Metoda má takový komplikovaný název fotoelicitace, je založená na rozhovorech s lidmi nad těmi fotografiemi,“ přibližuje socioložka. I ona tvrdí, že to, co život místních ovlivňuje je dilema mezi vesnicí či městem.

„Lidé se tady chovají jako ve městě, ale žijí ve vesnickém prostředí. Byla jsem si terén trošku ohmatat. První bylo to, čemu oni říkají Beverly Hills - naplaveniny, tedy lidé, kteří chtějí bydlet v domě blízko města. Nejdou tam za vesnickým životem, ale proto, že chtějí v domě bydlet blízko města. Jsou to stále měšťáci v uvozovkách. Takže to, jakým způsobem se oni k tomu staví, mne bude asi hodně zajímat,“ popisuje Gigalová.

Metoda fotoelicitace není v Česku obvyklá, a tak zhruba po roce, kdy výzkum sociologové vyhodnotí, pošlou putovní výstavu dokumentárních fotografií po celé republice. Vědci tak zpropagují v Česku málo známou metodu a ukážou, jak obecně platné jsou problémy lidí žijících v okrajových venkovských čtvrtích městských aglomerací.

autor: bam
Spustit audio