Startuje 35. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Olomouc hostí festival počtvrté

Mezinárodní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio hostí už počtvrté Olomouc. Na rozdíl od minulých let ale nezačíná první jarní den. S vidinou lepšího počasí ho organizátoři posunuli na 1. dubna. A ujišťují, že nejde o žádný aprílový vtip.

Znělku Prix Bohemia Radio uslyší v nejbližších čtyřech dnech návštěvníci festivalu i Olomoučané hodně často. I při nákupech. „Pro návštěvníky festivalu jsme letos připravili novinku. Je to otevřené studio v galerii Šantovka, kam se můžou přijít podívat na to, jak se živě vysílá z terénu. Budeme mít zajímavé hosty, fotbalového trenéra Petra Uličného, nebo ředitele Českého rozhlasu Olomouc Josefa Podstatu,“ zve k živému vysílání přímo před vašima očima manažerka Českého rozhlasu Olomouc Irena Svobodová.

Od rána už ale můžete zasednout k nerušenému posluchu soutěžních dokumentů v univerzitním uměleckém centru. Předvýběr z rekordního počtu 49 příspěvků udělala porota. Posluchači můžou těšit na devět tematicky hodně odlišných dokumentů. Třeba o vztahu dvou mladých lidí na pozadí problémů s neposlušným psem.

Dokumenty řeší vztah k Rusku, pomalu vysychající Mongolsko, dozvíme se, co se děje s člověkem, když se zadluží nebo když je nevěrný. Podle moderátora soutěžní kategorie Daniela Moravce se v některých dokumentech objevuje autor současně hlavní postavou svého dokumentu.

Poslechy dalších tradičních soutěžních kategorií, tedy reportáže a dramatu jsou v plánu ve dnech následujících. Ve čtvrtek je na řadě nová kategorie Multimédia. Debatovat se l nich ale bude po celou dobu festivalu. Oficiální zahájení čeká na návštěvníky festivalu večer v Moravském divadle.

Hlavním hrdinou či hrdinkou večera ale bude podle ředitele festivalu Josefa Podstaty další legenda rozhlasové tvorby. „Generální ředitel Českého rozhlasu uvede nějakou osobnost do síně slávy Českého rozhlasu, ale to je určité překvapení a necháme si ho na ten zahajovací večer,“ říká ředitel festivalu Josef Podstata.

Jméno osobnosti, která nově vstoupí do Síně rozhlasové slávy, uslyší posluchači Českého rozhlasu už dnes večer v některé ze zpravodajských relací.

autor: bam
Spustit audio