Stát chce zabránit zneužívání sociálních dávek, ministerstvo práce chystá reformu

8. duben 2024 15:42

Sociální dávky už nebudou zadarmo. To je heslo ministerstva práce pro změny ve vyplácení státní podpory. Reforma má zabránit zneužívání dávek, ale taky systém pro žadatele zjednodušit.

Čtěte také

Ministerstvo práce připravilo rozsáhlou reformu sociálních dávek. Chce zabránit zneužívání podpory a zároveň systém co nejvíc zjednodušit pro ty, kteří pomoc státu potřebují. Čtyři dávky chce rezort sloučit do jedné - když tedy někdo bude potřebovat pomoc státu třeba kvůli nákladům na bydlení nebo na živobytí, podá jen jednu žádost.

Lukáš Drlík ze sociálního odboru ostravského magistrátu popsal příklad, kdy je stávající systém pro některé žadatele moc složitý: „Paní ovdověla a ani si neuvědomovala, že by mohla mít nárok na příspěvek na bydlení; když jsme jí to vysvětlili, byla překvapená.“

To by se teď mělo změnit. Pokud někdo bude potřebovat pomoc od státu, přijde na úřad, nebo otevře webové stránky sociální správy, a vyplní formulář s žádostí o podporu.

Hlavní výhodou pro žadatele je, že podporu, na kterou má nárok, dostane automaticky. „Tato dávka bude mít tu výhodu, že v rámci posouzení bude napočítána i s komponenty, které by třeba nežádal,“ vysvětlila Iva Merhautová z ministerstva.

Například pokud doteď lidé žádali zvlášť o příspěvek na bydlení nebo o příspěvek na živobytí, budou žádat jen jednou.

Třetí dubnový týden roku 2024 pošle ministerstvo dokument do připomínkového řízení. Změny v dávkách sociální podpory by měly začít platit od roku 2025. Bude ale záležet i na tom, jak rychle se koalici podaří prosadit předlohu ve sněmovně.

Spustit audio

Související